Potrivit acestora, vaccinurile tradiționale pentru bolile virale au avut un succes limitat în cazul epidemiilor virale cu o frecvență ridicată de mutații. Abordarea propusă de specialiștii de la Timișoara pentru identificarea potențialelor peptide candidate pentru vaccin urmează o strategie mai personalizată, numită vaccinomică, bazată pe selecția de proteine virale-țintă cu rată de mutație mai scăzută și construcția de peptide adaptate caracteristicilor genetice imune ale populațiilor-țintă, ce pot varia în funcție de locația geografică și de etnicitate.
”Pe baza variației în alela ce codează MHC uman (antigen leucocitar uman), vaccinurile bazate pe peptide pot fi dezvoltate cu specificitate pentru o comunitate sau un individ. Selecția peptidelor care pot acționa sub formă de vaccin este determinată de capacitatea de legare a peptidei virale procesate cu moleculele majore de complex de histocompatibilitate (MHC) clasa I și II și poate varia în funcție de alelele HLA relevante. Propunerile noastre de peptide sunt aplicabile populației române. Este vorba despre un vaccin individualizat populaţional.
Soluţie personalizată de compromis
Omul de ştiinţă a precizat că este vorba de o soluţie de compromis: „Noi nu putem produce la scară mare acest vaccin. Noi venim cu o soluţie, care este un compromis între vaccinarea industrială, cea practicată în gripa obişnuită, şi cea individualizată, care nu se aplică, pentru că este scumpă”.
Ținând cont de caracteristicile imune ale populaţiei din România, de tip caucazian, care se regăseşte în toată Europa şi America de Nord, în linii mari, ale răspunsului imun la diverşi stimuli antigenici, în cazul de faţă la coronavirus, şi folosind datele publicate (structura genomică a coronavirusului), am propus o serie de peptide imunogenice, un amestec care să acopere, în practică, toată populaţia României”, a explicat prof. univ. dr. Virgil Păunescu, coordonatorul centrului de cercetari OncoGen Timișoara și vicepreședintele Academiei de Științe Medicale.
Virusul de pneumonie care provine dintr-o piață de pește din Wuhan, cunoscut ca Noul Coronavirus 2019 (2019-nCoV), se aseamănă cu virușii cauzatori ai sindromului respirator acut sever (SARS) și ai sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Conform Nature Briefing, până la 28 ianuarie 2020, numărul de cazuri confirmate a depășit 4.500 bolnavi, dintre care mai mult de 100 de persoane au decedat din cauza infecției. Prin comparație, SARS s-a răspândit la nivel global în 2002-2003, infectând 8.000 de persoane și cauzând peste 700 de decese.
Tehnologie folosită în vaccinarea personalizată în cancer
Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii OncoGen Timișoara prin aplicarea unei tehnologii utilizată în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe „long neoantigen peptides”. Această tehnologie este în prezent în studii clinice pentru tratarea cancerului. Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate atât pentru populația caucaziană din regiuni geografice diferite, cât și pentru alte comunități.
”Acest model este un între strategia de vaccinare industrială globală pe scară largă și cea personalizată la nivel individual. Vom continua cu validarea acestor peptide și a modelului prezentat. Vom comanda aceste peptide în Germania, sub formă de pulbere, şi le vom aduce în România, în aproape o lună de zile. Apoi, vom verifica dacă dau reacţiile pe care le bănuim în studii de laborator”, a mai spus prof. dr. Virgil Păunescu.