Organizația Mondială a Sănătății a anunțat vineri că lucrează simultan pe mai multe piste, pentru a identifica un medicament care să se constituie în tratament la infecția cu virusul ucigaș din China, dar eforturile cercetătorilor au rămas până în prezent fără rezultate concrete.
Mai multe variante de tratament sunt studiate în prezent pentru noul coronavirus apărut în China, contra căruia nicio terapie nu a fost încă dovedită, a indicat vineri un expert de la Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) din Franţa.
”Trei strategii se află la un nivel avansat”, a indicat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Paris profesor Yazdan Yazdanpanah, directorul Institutului de Imunologie, inflamaţii, infecţii şi microbiologie (I3M) al INSERM şi expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Medicamentul anti HIV/SIDA
Prima constă în utilizarea kaletra, un medicament anti-HIV/SIDA (combinaţie din două molecule antivirale, lopinavir şi ritonavir). „Un număr de colegi chinezi l-au utilizat în China în cadrul studiilor clinice, ale căror rezultate nu sunt încă disponibile”, a spus el.
A doua opţiune este asocierea acestui medicament cu interferon (antiviral, imunoterapie), o combinaţie utilizată în cazul coronavirusului MERS – sindromul respirator din Orientul Mijlociu – într-un studiu clinic în desfăşurare.
A treia strategie se bazează pe remdesivir, un medicament antiviral care a fost folosit în trecut contra Ebola. Există foarte puţine date despre eficacitatea acestuia. Potrivit unui articol din jurnalul ştiinţific Nature, eficacitatea ”pare mai importantă decât cea a kaletra”, anunță Agerpres, preluând presa internațională.
Studiu clinic internațional
O altă pistă este posibilă, sub forma tratamentelor pe bază de ”anticorpi monoclonali”, însă ”aceasta este mai puţin avansată”, a menţionat Yazdanpanah.
”OMS va începe destul de rapid un studiu clinic internaţional randomizat. Între timp, am dori să folosim tratamentele pe pacienţii cu stare mai puţin gravă”, a spus el.
Cercetătorii se pot inspira din studiile efectuate asupra celorlalte două coronavirusuri SARS (sindrom acut respirator sever) şi MERS, la originea unor epidemii mortale, dintre care MERS este în continuare activă, notează sursa citată.
Însă posibilitatea de a cultiva acest nou coronavirus ”permite de asemenea testarea moleculelor, dintre care unele (sunt) deja disponibile pentru alte patologii”, a subliniat Yazdanpanah.
Întrebare fără răspuns
Expertul a menţionat, de asemenea, o altă strategie în curs de evaluare, care constă în a verifica dacă persoanele expuse au virusul înainte de apariţia simptomelor şi, dacă da, să se realizeze un tratament precoce.
Deocamdată, a rezumat el, cel mai cunoscut tratament şi singurul disponibil, este kaletra, deoarece a fost utilizat în special în post-expunere la HIV.
Rămâne, printre altele, o întrebare: ”De ce boala se agravează în a şaptea zi?”. Un element esenţial ce trebuie înţeles pentru strategia terapeutică, a menţionat medicul care este totodată directorul secţiei de boli infecţioase de la Spitalul Bichat din Paris unde a fost internat la terapie intensivă un turist chinez în vârstă de 80 de ani, în stare gravă.
În stadiul prezent, noul coronavirus chinez a ucis 213 de persoane, iar numărul de pacienţilor infectaţi se apropie de 10.000 în China continentală (cu excepţia Hong Kong şi Macao). O sută de cazuri au fost de asemenea raportate în alte 20 de ţări, inclusiv în Europa şi America de Nord.