Cercetătorii de la Centrul OncoGen au descoperit pacienți de doi ani care au alergie la ambrozie și au ajuns la concluzia că această patologie se transmite intrauterin de la mamă la făt, conform RADOR.
Ei trag un semnal de alarmă asupra gravității acestei situații datorită impactului asupra populației, în condițiile în care tot mai multe persoane sunt sensibile la polenul de ambrozie și suferă de conjunctivită și probleme respiratorii.
Vestea bună este că în colaborare cu specialiști străini, în cadrul unui proiect european în curând ar putea ieși pe piață un vaccin. Ambrozia este denumită și planta pârloagelor și crește nestingherită pe numeroase terenuri din județul Timiș, deși legea obligă proprietarii să o stârpească.
Ambrozia nu este recunoscută, oficial în România, ca plantă de carantină cu pericol biologic, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde e combătută de autorităţi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din grădini sau a erbicidării cu substanţe specifice.Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit şi eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact. Nimeni nu este imun şi oricine poate dezvolta alergie sau ceva mai grav.