Cercetătorii au dezoltat LED-uri cu lumină ultraviolet care pot decontamina suprafețele, în condiţiile în care s-a dovedit că dispozitivele portabile de sterilizare cu ultraviolete UV-C reprezintă o soluţie eficientă împotriva virusului SARS-COV2 pentru dezinfectarea, igienizarea şi sterilizarea măştilor de protecţie, a mănuşilor, telefoanelor mobile, cheilor sau a altor obiecte personale pe care le folosim zilnic în această perioadă.
Cunoscută deja de câteva decenii bune, acestă metodă ultra-rapidă de neutralizare a noului coronavirus pare o variantă accesibilă şi pentru saloanele spitalelor, potrivit New York Times.
Dar nu numai. Acest tip de dispozitiv ar putea fi folosit şi în locuinţe, în sălile de curs, la cinema, în magazine sau în restaurante pentru a limita riscul de răspândire a noului coronavirus.
“Ne-am luptat în trecut să aplicăm această tehnologie extrem de eficace şi sigură pentru controlul infecţiilor transmise pe cale aeriană. Am studiat intens această metodă, ştim cum funcţionează, iar acum o putem pune în aplicare”, a declarat dr. Edward A. Nardell, profesor la Harvard Medical School. El a precizat că razele UV şi-au dovedit eficienţa în mod special în cazul agenţilor patogeni de tipul noului coronavirus.
Cercetătorul american propune motarea în pereţii sau în tavanul încăperilor, asemănea unităţilor de aer condiţionat, a unor dispozitive care emit lumină flueorescentă ultravioletă pentru a ucide rapid microorganismele, fie că sunt bacterii, fungi sau viruşi, care pot fi prezenţi în aerul din încpăere, dar şi pe suprafeţele diverselor obiecte.
Oamenii de ştiinţă spun ăncă că este nevoie deocamdată de studierea mai profundă a modului de amplasare a dispozitivelor, pentru că razele ultraviolet pot irita pielea şi ochii, motiv pentru care se recomandă evitarea folosirii acestora deasupra capului, în tavan, de pildă. Dr Nardell dă însă asigurări că nu există efecte adverse serioase asupra sănătăţii, fiind dovedită siguranţa folosirii lămpilor UV.
Motivul pentru care sterilizatoarele UV încearcă să concentreze lumina ultravioletă într-un spaţiu cu volum cât mai redus şi relativ etanţ faţă de mediul exterior este faptul că radiaţia UV reacţionează şi cu aerul atmosferic, generând ozon. S-a constatat, de exemplu, că lumina ultraviolet reduce cu aproape 80% transmiterea unotboli infecto-contagioase.
Ultravioletele de tip UV-C distrug acizii nucleici din organisme și previn înmulțirea acestora. Metoda este folosită cu precădere în spitale și laboratoare medicale, spun experții. Există trei tipuri de raze ultraviolete: UV-A, UV-B și UV-C, iar UV-C sunt cele mai puternice. 95% din ultravioletele provenite de la soare vin sub formă de UV-A.