Dezechilibrele economiei româneşti ne-au atras un calificativ de ţară revizuit de către Standard & Poor’s şi încep să pună investitorii pe gânduri. Care va fi influenţa asupra plasamentelor?
Instabilitatea economică pare să ne dea lovitură după lovitură. Luna trecută, agenţiile internaţionale de presă citau analişti ai UniCredit care prefigurau o reorientare a investitorilor străini din Bulgaria şi România către ţări cu risc mai scăzut, Ungaria de pildă. Săptămâna trecută a venit rândul agenţiei de rating Standard & Poor’s să revizuiască, în scădere, perspectiva calificativului României, de la „stabil“ la „negativ“, pe fondul accentuării dezechilibrelor externe.
Dar cât de importante sunt cu adevărat aceste semnale pentru plasamente, în ce măsură influenţează ele deciziile şi comportamentul investitorilor, fie ei străini, fie autohtoni? „Ar trebui să conteze, pentru că această revizuire denotă o încredere mai scăzută în economia românească“, spune Matei Păun, managing partner al BAC Investments, bancă de investiţii americană. „Prin urmare, creşte riscul investiţiilor, iar acest risc afectează tot, de la dobânzi până la curs“, adaugă acesta.
În contextul în care investitorii îşi consideră plasamentele mai riscante, e firesc să caute un randament mai mare pentru acestea, explică analistul financiar-bancar. „Sau, cel puţin aşa ar fi firesc“, susţine Păun. „Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci entuziasmul investiţional scade, iar de aici rezultă că şi valoarea plasamentelor va scădea, iar investitorii se vor orienta către alte pieţe“, mai spune el.
În contextul în care investitorii străini îşi retrag plasamentele, ei vor vinde lei şi de aici poate veni influenţa pe curs, tradusă prin deprecierea monedei naţionale.
Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, priveşte însă mai nuanţat această problemă. „Speculatorii se mută întodeauna, ceea ce e important este să nu fie afectate capitalurile strategice“, afirmă acesta. „După părerea mea însă, cum 2008 este an electoral şi probabil că vor fi schimbări, investitorii strategici, care analizează pe termen lung oportunităţile, vor aştepta să ia o decizie după alegeri. În orice caz, în locul lor, eu aşa aş face“, e de părere Panait. Acesta spune că investitorii autohtoni însă se orientează pe termen scurt sau mediu şi de aceea sunt mai influenţaţi de ciclurile bursei. „Unii dintre ei pot profita de o asemenea conjunctură pentru plasamente, când preţul acestora e mai scăzut“.
Un lucru e cert, în opinia analiştilor financiari, referitor la decizia Standard & Poor’s. „În aceste condiţii, creşte prima de risc. Investitorii străini ţin cont de asta, dar atitudinea lor depinde de apetenţa pentru risc, mai ales că acum sunt păţiţi, (având în vedere recenta criză financiară internaţională – n.r.) şi atunci sigur se vor aştepta la randamente mai mari care să compenseze riscul“, spune şi Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată. „În ceea ce priveşte investitorii autohtoni, ce pot să facă aceştia? Nu prea multe. Ei simt oricum la prima mână ce se întâmplă în economie, nu trebuie să le spună Standard & Poor’s că e inflaţie“.
Totuşi, în opinia lui Matei Păun de la BAC Investments, investitorii autohtoni nu ar trebui să aibă un comportament pasiv şi, mai devreme sau mai târziu, e de aşteptat să reacţioneze la anunţurile agenţiilor de rating în aceeaşi măsură ca şi cei străini. „Investitorii români nu mai sunt de mult captivi şi, teoretic, nu ar trebui să existe nici o diferenţă de comportament, numai că ei nu sunt încă la fel de sofisticaţi“, explică Păun. „În fond, costurile şi riscurile investiţiilor sunt aceleaşi pentru toţi“.
Ce spun analiştii
COMPORTAMENT Matei Păun, managing partner al BAC Investments, crede că investitorii autohtoni nu ar trebui să aibă un comportament pasiv şi, mai devreme sau mai târziu, e de aşteptat să reacţioneze la anunţurile agenţiilor de rating în aceeaşi măsură ca şi cei străini deoarece costurile şi riscurile investiţiilor sunt aceleaşi.
ELECTORAL În opinia lui Iulian Panait, preşedinte al KTD Invest, 2008 este an electoral, iar investitorii strategici vor aştepta să ia o decizie după alegeri, fiind interesaţi mai mult de eventuala evoluţie pe termen lung a plasamentelor.
RISCANT „În aceste condiţii, creşte prima de risc. Investitorii străini ţin cont de asta, dar atitudinea lor depinde de apetenţa pentru risc, şi atunci sigur se vor aştepta la randamente mai mari care să compenseze acest risc“, avertizează Liviu Voinea, directorul Grupului pentru Economie Aplicată.