Klaus Iohannis nu poate garanta, momentan, creșterea tranzitului cerealelor din Ucraina

Cereale Ucraina. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, joi, că își dorește creșterea tranzitului cerealelor din Ucraina la 4 milioane de tone/lună, până la finalul anului. Momentan, însă, nu poate garanta nimic.

„În ce priveşte tranzitul produselor agricole, noi acum suntem la o capacitate de ceva peste 2 milioane tone pe lună şi avem, într-adevăr ambiţia să creştem.

Nu pot să garantez eu că vom creşte la 4, dar asta ne dorim – ca până la sfârşitul anului să ajungem în zona de 4 milioane de tone de grâne, de obicei, pe lună”, a declarat, joi, Klaus Iohannis, după participarea sa la cea de-a treia reuniune a Comunităţii Politice Europene, de la Palatul Congreselor Granada, Spania.

Potrivit lui, „aceste chestiuni sunt foarte importante pentru Ucraina, pentru economia ucraineană”, dar trebuie să ne gândim și la cei care primesc aceste produse agricole.

„Multe sunt destinate unor state care depind de aceste produse agricole care depind de obicei de grâul ucrainean”, a zis el.

România a luat o decizie cu privire la cerealele din Ucraina

România a luat o decizie fermă în ceea ce privește importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova.

Florin Barbu a anunțat, miercuri, că aceste importuri vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români și vor fi posibile doar pe baza unei licențe speciale. Această mișcare are ca scop protejarea producției interne și a fermierilor români și este parte a eforturilor de a reglementa fluxul de cereale în țară.

„Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă.

Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români. Actul normativ este gata şi va fi aprobat de Guvernul României”, a scris ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit proiectului de act normativ publicat recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță din Ucraina și Republica Moldova vor fi posibile doar pentru operatorii economici români care activează în anumite sectoare economice. Aceste sectoare includ:

  • fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
  • producția de produse de morărit;
  • fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor și creșterea animalelor;

Procedura de autorizare va implica o cerere înaintată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În ea, operatorii economici cu sediul în România care doresc să importe cereale din Ucraina și Republica Moldova trebuie să prezinte documente justificative care să ateste necesitatea completării stocurilor. Autorizațiile de import vor fi eliberate în urma validării informațiilor furnizate de operatorii economici.