În contextul invaziei rusești din Ucraina, România, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile ţării de la Marea Neagră.
În această săptămână însă, acordul care permitea exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră s-a prăbușit, iar aceste cinci țări se tem că fluxurile de cereale ar putea crește, ducând la blocaje.
România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia vor cere prelungirea interdicției ce vizează importul cerealelor ucrainene
În mai, Uniunea Europeană a permis acestor cinci țări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui din Ucraina, permiţând numai tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte ţări ale UE. Această interdicție expiră pe data de 15 septembrie.
Ministrul maghiar al Agriculturii, Istvan Nagy, a declarat, înainte de a pleca la o întâlnire la Varșovia, că cele cinci ţări vor cere ca această interdicţie referitoare la importuri să rămână în vigoare pentru cele patru produse ucrainene – grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui -, transporturile de tranzit continuând. Acesta a mai precizat că va discuta cu omologii săi despre o opțiune care aceste țări să poată solicita în mod individual să adauge şi alte produse pe lista articolelor ucrainene al căror import poate fi interzis.
„Mergem la Varşovia pentru a consolida cooperarea celor cinci ţări şi a semna o declaraţie sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicţia după 15 septembrie”, a declarat Nagy pentru Reuters.
Ministrul a mai precizat că porumbul și floarea-soarelui încă nu au început să fie recoltate în Ungaria, dar în depozite încă se află cereale ucrainene.
În urma blocajelor anterioare, milioane de tone de cereale au rămas blocate în aceste cinci țări. Această situație a dus la scăderea preţurilor, afectându-i pe fermierii locali.
Interdicția ar trebui să rămână valabilă până la finalul anului
Istvan Nagy a adăugat că poziţia majorităţii dintre cei cinci membri este ca interdicţia să rămână în vigoare până la 31 decembrie şi asta este ceea ce susţine şi Ungaria.
„Evident, Ucraina, având în vedere dimensiunea ei, orice produce şi exportă în Europa deranjează piaţa. Situaţia este aceeaşi şi cu carnea de pui, ouăle, mierea”, a afirmat acesta.
„Deocamdată, cele patru produse vor rămâne, ne străduim să păstrăm interdicţia pentru aceste patru produse şi probabil va exista un acord prin care ţările, în mod individual, pot cere UE să impună interdicţii asupra unor produse suplimentare, despre asta vom vorbi”, a mai declarat oficialul.
Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a acuzat Rusia că folosește cerealele drept „muniţie”. Marți, acesta a declarat că Varşovia este dispusă să îmbunătăţească tranzitul prin Polonia, dar că UE trebuie să ajute cu infrastructura.
La rândul său, Istvan Nagy a spus că transportul de cereale pe uscat este costisitor. Acesta consideră că UE ar trebui să ofere Ucrainei sau companiilor de transport maritim o subvenţie progresivă pentru a plăti o taxă de tranzit, permiţând transportul cerealelor către porturi alternative, dar evitând o povară pentru pieţele europene.