Discuții la Galați privind rute alternative pentru transportul cerealelor ucrainene. Înalți reprezentanți din SUA, UE, Republica Moldova și România vor căuta soluții după ce Rusia a decis să iasă din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră.
Rute alternative pentru cerealele din Ucraina
Într-o întâlnire ce va avea loc la Galați, reprezentanți de înaltă rang din Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Republica Moldova și România vor discuta vineri despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina, a transmis ambasada SUA la București, care a subliniat sprijinul pentru „asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene”.
La conferinţa de presă pe tema exporturilor agricole ale Ucrainei în cadrul culoarelor de solidaritate UE – Ucraina vor participa ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, Jim O’Brien, care conduce biroul SUA ce gestionează regimurile de sancţiuni (U.S. Sanctions Coordinator), vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov, Magda Kopczynska – director pentru Transportul pe Apă de la Directoratul-General pentru Mobilitate şi Transport, reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vladimir Bolea.
„În faţa adversităţii, unitatea primează. Într-o întâlnire crucială, care va avea loc la Galaţi, România, Ucraina, Republica Moldova, Comisia Europeană şi Statele Unite îşi vor uni forţele, în urma ieşirii dure a Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră”, precizează Ambasada SUA în anunţ.
Astfel, în cadrul întâlnirii va fi transmisă inclusiv recunoştinţa faţă de România „pentru eforturile sale neclintite în sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene”.
„În ciuda distrugerii nemiloase de către Rusia a infrastructurii portuare ucrainene şi a depozitelor de cereale, rămânem angajaţi în asigurarea continuităţii neîntrerupte a exporturilor de cereale ucrainene, pentru a satisface cererea globală”, arată ambasada.
Pericol pentru securitatea alimentară globală
Subiectul discuţiilor va fi îmbunătăţirea rutelor alternative de transport pentru cerealele din Ucraina, mai transmite ambasada, care condamnă Kremlinul pentru transformarea hranei într-o armă.
„Colaborând, suntem hotărâţi să consolidăm şi să diversificăm rutele alternative pentru exporturile de cereale pe cale ferată, rutieră şi maritimă, asigurând rolul esenţial al Ucrainei pe piaţa alimentară globală”, adaugă sursa citată, care denunţă Kremlinul pentru că „a transformat hrana în armă şi a pus în pericol securitatea alimentară globală”.
„Statele Unite rămân pe poziţie fermă alături de Ucraina, promiţând sprijin şi asistenţă continuă, pentru a ajuta Ucraina să depăşească provocările şi să promoveze prosperitatea în regiune”, mai precizează Ambasada SUA.