Importurile agroalimentare au crescut de la 1,173 miliarde dolari în 2012 la 6,125 miliarde dolari în 2008 pentru a ajunge la 6,5 miliarde de dolari în 2015. Exporturile au crescut continuu de la 433,1 milioane dolari în 2002 la 7,15 miliarde de dolari în 2014.
Deficitul comercial anual a crescut şi el în consecinţă de la 739,99 milioane dolari în 2002 la 3,037 miliarde dolari în 2008 pentru ca în anii 2013-2014 să devină pozitiv, potrivit datelor prezentate de decanul Facultății de Management Agricol.
“Criza a avut efect pozitiv aasupra balanţei comerciale agroalimentare. Exportăm producţie neprelucrată (animale vii, cereale, oleaginoase, grăsimi şi uleiuri vegetale) şi importăm carne, lapte ouă, preparate diverse, băuturi alcoolice, cafea, cacao, zahăr, fructe, legume, turte, şroturi. 12,4% din deficitul comercial cu produse agroalimentare pe cei 15,5 ani provin din comerţul cu turte de oleaginoase şi furaje pentru animale”, a spus Toma Dinu.