Creşterea cererii de benzină va încetini în 2024. Impact major al pieței auto electrice din China și SUA

benzina, motorina, carburanti

SURSA FOTO: Dreamstime

Creşterea cererii de benzină va încetini în acest an din cauza vânzărilor mai mari de vehicule electrice în China şi în Statele Unite ale Americii. Ce va însemna acest lucru?

Creşterea cererii de benzină va încetini în acest an

Cererea globală de benzină ar putea scădea cu jumătate în acest an, ceea ce va duce la o reducere a marjelor rafinăriilor în ultima parte a anului. Această tendință este determinată de adoptarea vehiculelor electrice în China și SUA și de revenirea la consumul normal după creșterea înregistrată în 2023, când s-au eliminat restricțiile legate de COVID-19.

Prognoza pentru creșterea cererii în acest an este cea mai slabă din 2020 încoace, cu o previziune de aproximativ 340.000 de barili pe zi (bpd), ajungând la un total de 26,5 milioane de barili pe zi. Cifra este în scădere față de creșterea de 700.000 de barili pe zi înregistrată anul trecut.

„Gradul de adoptare a vehiculelor electrice a crescut în SUA şi China. Pentru acest an, cererea chineză va creşte cu doar 10.000 bpd, datorită absorbţiei mai mari a vehiculelor electrice”, a explicat analistul financiar Woodmac Sushant Gupta.

„Firma de consultanţă Rystad Energy estimează cererea globală de benzină la aproximativ 26 de milioane de bpd în 2024, în creştere cu aproximativ 300.000 bpd, faţă de creşterea de aproximativ 700.000 bpd în 2023, alimentată de boomul consumului de după pandemie”, a adăugat analistul financiar Mukesh Sahdev.

China și SUA vor folosi din ce în ce mai puțină benzină

China se apropie de vârful cererii de combustibil pentru transport. SUA au depășit deja acest punct. China a fost cândva lider mondial în consumul de benzină. Acum, este proiectată să reprezinte mai mult de jumătate din totalul vânzărilor de vehicule electrice în acest an, conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Consumul de benzină din China este prevăzut să crească cu aproximativ 1,3%. Va atinge 165,1 milioane de tone metrice în acest an, conform prognozelor realizate de o ramură de cercetare a China National Petroleum Corp (CNPC).

Gradul de adoptare a vehiculelor electrice a crescut în SUA şi China / SURSA FOTO: Dreamstime

Echipa de cercetare a Sinopec, cel mai mare grup de rafinare din China, anticipează că cererea de benzină va înregistra o creștere de 1,7%, atingând 182 milioane de tone în acest an. Odată cu scăderea prețurilor, cererea este stimulată. Proporția de vehicule electrice vândute în acest an ar putea ajunge la 45% în China, la circa 25% în Europa și la peste 11% în SUA.

Consumul de benzină în SUA a înregistrat o scădere la aproximativ 376 de milioane de galoane pe zi în 2023, conform datelor Administrației pentru Informații Energetice din SUA.

„Cererea în 2024 este aşteptată să fie constantă, au spus analiştii. Ca urmare, se anticipează ca marjele de rafinare din SUA să rămână sub presiune după sezonul de vârf de vară”, au spus analiştii financiari Woodmac şi Rystad.

Crește cererea de benzină în India și Indonezia

În comparație, expansiunea vânzărilor de mașini, împreună cu creșterea economică semnificativă și penetrarea redusă a vehiculelor electrice, stimulează cererea de benzină în India și Indonezia. Consumul de benzină al Indiei va atinge un nou record de 39,2 milioane de tone (echivalentul a 908.000 de barili pe zi) până în martie 2025, în creștere cu aproximativ 5% față de nivelul înregistrat până în martie 2024.

În Europa, cererea de benzină este estimată să crească cu 2,3% în 2024, ajungând la 2,19 milioane de barili pe zi.

„Stagnarea cererii europene de benzină şi concurenţa în creştere în urma deschiderii noii rafinării Dangote din Nigeria, cea mai mare din Africa şi Europa, care ar putea adăuga 280.000-300.000 bpd de benzină la stocurile globale, vor pune sub presiune marjele europene de rafinare”, a adăugat analistul financiar Woodmac.

În acest an, marjele la benzină din SUA și Asia au înregistrat o creștere de 85%

În acest an, marjele la benzină din SUA și Asia au înregistrat o creștere de 85%, atingând aproximativ 29 de dolari pentru un baril de petrol WTI pe 1 mai 2024, și, respectiv, circa 13 dolari pentru un baril de petrol Brent pe 30 aprilie 2024.

Această consolidare a marjelor a avut loc la începutul anului ca urmare a întreruperilor disperse în activitățile rafinăriilor din Asia și SUA, în timp ce costurile de transport mai ridicate, cauzate de atacurile asupra transporturilor maritime din Marea Roșie și de problemele infrastructurii energetice rusești, au susținut piețele europene de benzină.

Prețul benzinei Eurobob a ajuns la aproximativ 23 de dolari pentru un baril de petrol Brent pe 1 mai 2024, în creștere față de media de 19,67 dolari din aprilie 2023.