Închirierea unui business jet, in funcţie de mai multe variabile, printre care tipul aeronavei, an de fabricaţie şi servicii incluse, variază între 1.500 şi 8.000 de euro pentru fiecare oră de zbor. Un zbor dus-întors pe rutele interne variază între 5.000-8.000 de euro, în timp ce o călătorie nonstop dus-întors pe ruta Bucureşti-Dubai poate costa 60.000 – 70.000 de euro cu un avion super midsize, tip Gulfstream G280.
Destinaţiile cele mai frecventate de românii care folosesc avioanele private sunt Nisa, Londra, Moscova, Paris, Berlin, dar şi Dubai, Hong Kong sau New York.
Cel mai mai mare, mai luxos şi mai rapid avion privat din lume, Gulfstream G650, a fost prezentat recent la Bucureşti în cadrul evenimentului Luxury meets Luxury by Idea Events. Un astfel de avion poate zbura non-stop distanţe de până la 12.900 km, costul unei astfel de aeronave ridicându-se la circa 65 de milioane de dolari, livrarea acestuia poate dura până la 3 ani. Propulsat de două motoare Rolls-Royce, avionul atinge o viteză apropiată de cea a sunetului şi poate urca până la o altitudine de 15.545 metri.
Gulfstream Aerospace, principalul producător de avioane private de lux, consideră piaţa românească atractivă.
Numărul persoanelor care călătoresc în acest mod este mai mare faţă de anul anterior, potrivit Private Jets Europe, divizia de brokeraj business jets a Private Luxury Group.
"Anul acesta, interesul pentru zboruri cu avioane private a crescut comparativ cu anii anteriori, ajungând să fie comparabil cu cel din perioada de dinainte de criză. Diferenţa fata de anii anteriori, în special dacă facem referire la clienţii români, constă în schimbarea comportamentului de cumpărare al celor care accesează acest tip de servicii. Aceştia sunt mai selectivi şi nu mai iau decizii imediate, cunosc mai bine piaţa, în special în ceea ce priveşte preţul şi serviciile incluse", a declarat Gabriela Grigorescu, director Private Jets Europe.
Cele mai populare modele de aeronave pentru zboruri private aparţin companiilor Gulfstream Aerospace, Bombardier Aerospace, Cessna-Textron Aviation, Embraer şi Dassault Falcon. Aeronavele private de acest tip au, în general, între 5 şi 12 locuri, însă cele mai mari pot prelua la bord şi 20 de pasageri.
Pasagerii acestor aeronave beneficiază de confort şi siguranţă sporite, aparatură de ultimă generaţie, unele dintre cele mai recente şi sofisticate aeronave dispunând chiar de sisteme de telemedicină Tempus IC – un dispozitiv care, în eventualitatea producerii unei urgenţe medicale, foloseşte sistemele de comunicare prin satelit disponibile la bordul avionului pentru a se conecta cu doctorii aflaţi la sol.
În Europa, cea mai folosită rută aeriană de către milionari este Moscova – Coasta de Azur, iar la nivel global sunt Miami – New York, New York – Los Angeles, New York – West Palm Beach şi Londra – New York.