„2011 a fost un an important pentru segmental imobiliar industrial. Volumul spaţiilor închiriate în Europa Centrală a atins nivelul record al ultimului deceniu, adică peste 3,2 milioane metri pătraţi, depăşind astfel recordul precedent datând din perioada de vârf a pieţei imobiliare (aproximativ 2,8 milioane metrii pătraţi în 2008)”, a declarat Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman & Wakefield România.
Tendinţa a fost resimţită şi de piaţa românească, spun consultanţii Cushman, cu cereri venite cu precădere din industria uşoară şi de la operatori de logistică noi pe piaţă, rezultaţi din fuziuni şi separări ai altor operatori deja existenţi pe piaţa din România. Anul trecut, pe piaţa locală au fost tranzacţionaţi circa 150.000 mp, dublu faţă de suprafaţă absorbită în anul anterior.
„În ce priveşte anul 2012 acesta se poate încheia la acelaşi nivel ca şi 2011 sau cu o creştere de 15 – 20 % dacă se păstrează trendul de crescător din 2011. Cu toate că începutul lui 2012 a fost extrem de lent, lucru ce ar contrazice previziunile noastre de creştere, în luna martie au început să apară cererile, cereri ce ar trebui să fie finalizate în aproximativ 4-6 luni de zile”, subliniază Gabriel Sfetcu.
El spune că au început să apară şi dezvoltări speculative, care nu se bazează pe contracte ferme înainte de începerea construcţiei, precum proiectul Graells & Llonch Industrial Park din Turda. Acest parc industrial are o suprafaţă totală de aproximativ 12.000 – 15.000 mp şi este dedicat pentru spaţii medii de aproximativ 1.500 mp. Proiectul este realizat de un dezvoltator spaniol ce a mai finalizat un spaţiu similar în Prejmer, Braşov.
Conform specialiştilor Cushman & Wakefield, în Romania, ponderea cea mai mare din cerere o va deţine şi în acest an producţia uşoară. Este vorba atât de producători români ce vor să se extindă cât şi de producători multinaţionali.
Situaţia regională
Cea mai mare creştere a gradului de ocupare a fost înregistrată în Polonia, care şi-a adjudecat anul trecut, aproape 60% din întrega absorbţie de spaţii industriale la nivelul Europei Centrale. Un interes tot mai mare a fost observant în toate ţările din regiune cu excepţia republicii Cehe. Cea mai mare creştere a activităţii de la an la an a fost observată în Slovacia, ţară unde volumul de ocupare aproape s-a dublat faţă de 2010.
„Regiunea Central – Europeană a demonstrat o anumită stabilitate a pieţei. Alte avantaje ale sale includ fără îndoială o forţă de muncă relativ ieftină, apropierea geografică de pieţele stabile din Europa de vest precum şi de pieţele de consum din această regiune – pieţe ce ar putea creşte în continuare”, a menţionat Ferdinand Hlobil, directorul departamentului industrial pe Europa Centrală al companiei de consultanţă.
În timp ce în anii cu creştere record, precum 2008, au fost construiţi aproximativ 2,5 mil. mp, cifrele arată că noile suprafeţe construite în 2011 depăşesc cu puţin 800.000 mp.
Un exemplu bun este Slovacia, care s-a remarcat printr-o rată mai mare de activitate: de zece ori mai mult spaţiu a fost construit în 2011 – 60.000 mp, faţă de 2010 când s-au construit doar 5.000 mp.
Chirii stabile
Chiria de bază a variat anul trecut între 3,5 şi 3,7 euro/mp/lună. Rata de neocupare a fost în scădere în regiunea Europei Centrale, pentru al doilea an consecutiv, ajungând la o valoare medie de puţin peste 10% la sfârşitul anului 2011. În România, rata de neocupare a spaţiului industrial a scăzut semnificativ cu 10% de la un an la altul fiind în prezent mai mică de 5%.
„În acest an ne aşteptăm tot la o revigorare moderată a noilor proiecte de dezvoltare, revigorare ce a fost stimulată, în special, de gradul redus de neocupare în cele mai atractive locaţii. În ce priveşte cererea, lanţurile de retail îşi vor îmbunătăţi probabil eficienţa capacităţilor lor de depozitare, în scopul de a asigura aprovizionarea pentru magazinele proprii. De asemenea, cererea pentru spaţii de producţie ar putea continua. Aici ne referim în special, la cererea venită din partea producătorilor de piese auto conectaţi la economia germană”, concluzionează Ferdinand Hlobil.