BNR a anunţat azi un curs al euro de 4,3894 lei, în urcare cu 0,80 bani (0,18%), un asemenea nivel fiind aşteptat de dealeri.
Ceea ce surprinde în ultima vreme este deprecierea francului elveţian în raport cu euro, până la 1,237 – 1,238 CHF/euro, un semn că banca centrală a Elveţiei încearcă să stimuleze economia prin slăbirea monedei altă dată presată spre apreciere excesivă de investitorii care îşi căutau un refugiu.
Cursul francului elveţia anunţat azi de BNR a scăzut cu încă 2,32 bani, până la 3,5463 lei, cel mai mic nivel din 4 ianuarie 2012 încoace, când a fost consemnat un curs de 3,5456 lei.
Ora 12:30 Cererea comercială împinge cursul la 4,39 lei, pe un interes scăzut faţă de regiune
În ciuda interesului crescut pentru bondurile emise luni de MFP, moneda naţională se deprecia uşor azi pe piaţa valutară, cursul oscilând în jurul nivelului de 4,39 lei, fiind împins în sus de cererea comercială, pe fondul unui interes scăzut faţă de leul şi celelalte monede din regiune, spun dealerii.
"Astăzi cererea comercială este dominantă în piaţă, cursul fiind în acest moment (ora 12:30) la 4,3890-4,3999, pe volume foarte mici, cum de altfel se înregistrează şi pentru zlot şi forint. Volumele de azi sunt destul de reduse prin comparaţie cu ce am văzut în ultima vreme, putând spune că sunt ca într-o zi de vară. E o lipsă de interes pe regiune, şi cererea comercială împinge cursul în sus", a explicat un dealer pentru Capital.
În prima parte a sesiunii de pe piaţa valutară, cusrul a sărit de câteva ori de 4,39 lei, atingând un maximum de 4,3935 lei.
Potrivit lui, străinii sunt dispuşi să vândă la un nivel de 4,40 lei, întrucât ei se aşteaptă la un curs de 4,35 lei.
De asemenea, dealerul spune că BNR nu a părut că este în piaţă în această săptămână
Ieri, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit o nouă performanţă la cele două licitaţii derulate, atrăgând 2,9 miliarde lei, de 2,3 ori mai mult decât anunţase, şi, cu toate acestea, a reuşit să atragă banii la cel mai mic cost din ultimele 4-5 luni – randamentele medii coborând sub 6%.