Potrivit unui raport trimestrial al WGC, în perioada aprilie-iunie 2012 consumul global de aur a scăzut cu 7%, sau aproximativ 76 tone, până la 990 tone, cel mai scăzut nivel trimestrial înregistrat după primul trimestru din 2010. Atât cererea de aur pentru bijuterii cât şi cererea de aur pentru investiţii au scăzut semnificativ. Consumul de aur pentru bijuterii a scăzut cu 72,3 tone până la 418,3 tone în timp ce consumul de aur pentru investiţii a scăzut cu 88,3 tone până la 302 tone.
În cazul celor mai mari consumatori de aur din lume (India şi China), WGC estimează că cererea de aur pentru bijuterii şi investiţii în India a scăzut cu 38% până la 181,3 tone în al doilea trimestru, în timp ce cererea chineză a scăzut cu 7% până la 144,9 tone.
Directorul WGC, Marcus Grubb, a declarat că se aşteaptă în continuare ca cererea mondială de aur să crească pe ansamblul acestui an, însă a adăugat că totul depinde de politicile băncilor centrale şi de revenirea cererii de aur în India. ‘Principalul semn de întrebare este India. Depinde de modul cum va evolua situaţia în a doua jumătate a anului şi care este îmbunătăţirea pe care o vom vedea’, a declarat Marcus Grubb.
Consiliul Mondial al Aurului şi-a reiterat estimările că China va deveni cea mai mare piaţă pentru aur pe ansamblul acestui an, în condiţiile în care cererea chineză va creşte cu 10% până la 850 tone, în timp ce cererea Indiei ar urma să scadă până la 650-750 tone în acest an de la 933 tone anul trecut.
SURSA: Agerpres