Scăderea cu 10% a cererii, cumulată cu o creştere de 4% a ofertei, a făcut ca surplusul general existent pe piaţa aurului să ajungă la 166,3 tone, cel mai ridicat nivel de la începutul lui 2009, se arată în ultimul raport trimestrial al WGC.
Cererea de aur a consumatorilor pentru bijuterii, monede şi lingouri, s-a prăbuşit în perioada iulie-septembrie în condiţiile în care preţurile ridicate i-au descurajat pe cumpărătorii de pe cele mai importante pieţe pentru consumul fizic de aur, China şi India. Consumatorii chinezi au cumpărat o cantitate de aur cu 22% mai mică în timp ce achiziţiile consumatorilor indieni s-au redus cu 28%. În aceste condiţii, cererea mondială de aur pentru bijuterii a scăzut cu o cincime în trimestrul al treilea până la 493,1 tone, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani.
Cu toate acestea, WGC este de părere că preţurile scăzute şi cererea de bijuterii în sezonul sărbătorilor ar trebui să ducă la creşterea achiziţiilor de aur în acest trimestru. "Pieţele din India şi China au continuat să fie afectate de preţurile mari şi veniturile reduse în trimestrul al treilea dar se pare că trimestrul al patrulea va fi mai bun. Estimările de preţ au fost întotdeauna un important factor declanşator pentru achiziţiile de aur iar consumatorii au răspuns rapid la reducerile de preţ de la începutul lui octombrie", a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt.
În schimb, apetitul pentru aur în rândul investitorilor occidentali a rămas pozitiv, intrările în fondurile deschise de investiţii (exchange-traded products) ajungând la 146 de tone comparativ cu ieşiri de 63 de tone în perioada similară a anului trecut. De menţionat totuşi că intrările au scăzut faţă de 237 de tone în trimestrul al doilea al acestui an. Îngrijorările cu privire la riscurile geopolitice după votul Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană precum şi alegerile prezidenţiale din SUA au crescut atractivitatea aurului ca valoare de refugiu.
În total cerea de aur pentru investiţii a crescut cu 44% până la 336 de tone. Însă această creştere nu a putut compensa scăderile din alte domenii, astfel că cererea totală de aur a scăzut cu 10% în trimestrul al treilea până la 993 de tone.
În perioada iulie-septembrie 2016, băncile centrale din întreaga lume au cumpărat doar 82 de tone de aur, la jumătate faţă de 168 de tone în perioada similară a anului trecut. Per total, achiziţiile de aur ale sectorului oficial în primele nouă luni ale anului sunt la cel mai scăzut nivel de după 2010.
În ceea ce priveşte oferta de aur, aceasta a crescut cu 4% în ritm anual până la 1.172 de tone, în condiţiile în care oferta de aur rezultat în urma reciclării a crescut cu 30% până la 341 de tone, ceea ce a compensat o scădere cu 4% a ofertei de aur din mine până la 832 de tone. (Sursa: Agerpres)