'După performanţa solidă de anul trecut, industria noastră a avut un start puternic în 2015 în majoritatea pieţelor naţionale. Este clar că efectul pozitiv al preţurilor scăzute la carburant şi al ratelor mici ale dobânzilor, ce au determinat creşterea consumului, îmbunătăţirea încrederii consumatorilor şi creşterea cererii de credite pentru gospodării, manifestat în ultimul trimestru al anului 2014, a continuat să fie vizibil şi în primele trei luni ale acestui an. Relaxarea cantitativă a Băncii Centrale Europene pare a fi, de asemenea, eficientă în sprijinirea creditării economiei zonei euro. În timp ce toate ţările UE tind să profite diferit de aceşti factori favorabili, rămâne de văzut dacă economia europeană va fi în măsură să genereze o creştere auto-susţinută pe termen lung şi ce impact va avea această creştere asupra creditului de consum', a menţionat Jurgita Bucyte.
Potrivit celui mai recent sondaj trimestrial Eurofinas, în primul trimestru din 2015, volumul total de credite de consum nou acordate de companiile membre ale Federaţiei Europene – Eurofinas a crescut cu 6,2% faţă de primul trimestru din 2014.
'Creditul de consum a crescut în marea majoritate a pieţelor, în special în Europa de Sud şi în unele ţări nordice. Trebuie subliniat faptul ca acesta este al optulea trimestru consecutiv în care s-a înregistrat o creştere a creditului de consum nou acordat, confirmând ca piaţa europeană de consum se confruntă cu redresare susţinută', potrivit sondajului.
Privind tipurile de produse, finanţarea auto (pentru autoturisme noi şi second-hand cumulate) şi-a continuat tendinţa de creştere începută în 2012, cu noi volume în primul trimestru al anului 2015, în urcare cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, creditul de nevoi personale a crescut cu 4,3%.
La rândul său, secretarul general al ALB România, Adriana Ahciarliu, a menţionat că tendinţa generală a evoluţiei creditului de consum IFN din România este una similară cu cea descrisă de Federaţia Eurofinas.
'Cu toate acestea, probabil susţinut de particularităţile şi realităţile economiei româneşti, ponderea creditului de nevoi personale în România a înregistrat o creştere mai mare (17%) în comparaţie cu evoluţia la nivel european, în timp ce creditul auto rămâne într-o zona de relativă stagnare pe acest segment de finanţare', a spus Ahciarliu.
AGERPRES