Australianul de 49 de ani a fost acuzat de spionaj în Statele Unite, pentru publicarea de documente militare clasificate și corespondență diplomatică, conform cnn.com

„Am decis că extrădarea sa ar fi opresivă”, a transmis luni, 4 ianuarie, judecătoarea Vanessa Baraitser, conform sursei menționate.

Un impact negativ sever asupra sănătății sale mintale

Judecătorul consideră că „măsurile administrative speciale” care îi vor fi aplicate în timpul deținerii vor avea un impact negativ sever asupra sănătății sale mintale. Totuși, judecătorul a menționat și că Julian Assange ar avea parte de un „proces corect” în cazul în care ar fi extrădat în SUA.

„În aceste condiții dificile, sănătatea mintală a domnului Assange s-ar deteriora, împingându-l să se sinucidă cu determinarea pe care i-o dă afecțiunea sa din spectrul autist”, a susținut magistratul, conform sursei menționate.

„Consider că domnul Assange se află într-o asemenea stare mentală, încât extrădarea sa în SUA ar fi opresivă”,a mai adăugat aceasta.

Trebuie menționat că Statele Unite au anunțat că vor ataca decizia tribunalului britanic.

Scrisoare deschisă către Donald Trump

Raportorul ONU asupra torturii i-a adresat în data de 22 decembrie o scrisoare deschisă către Donald Trump pentru a-i cere să-l graţieze pe fondatorul WikiLeaks. Conform raportului, Julian Assange nu este „un duşman al poporului american”, relatează AFP.

„Vă cer să-l graţiaţi pe dl Assange, pentru că nu este, şi nu a fost niciodată, un duşman al poporului american. Organizaţia sa, WikiLeaks, luptă împotriva secretului şi a corupţiei în lumea întreagă şi, în consecinţă, acţionează în interesul public atât al poporului american, cât şi al umanităţii întregi”, a scris Niels Melzer.

„Graţiindu-l pe dl Assange, dle preşedinte, aţi trimite un mesaj clar de justiţie, de adevăr şi de umanitate poporului american şi lumii. Aţi reabilita un om curajos care suferă din cauza injustiţiei, a persecuţiei şi a umilirii timp de peste un deceniu, pur şi simplu pentru că a spus adevărul”, a adăugat acesta.

În aşteptarea deciziei britanice, fondatorul WikiLeaks este încarcerat în închisoarea londoneză de înaltă securitate Belmarsh, unde condiţiile sale de detenţie au fost denunţate de Niels Melzer.

„L-am vizitat pe dl Assange la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh la Londra, însoţit de doi medici independenţi, şi pot să atest că sănătatea sa s-a deteriorat serios, până în punctul în care viaţa sa este acum în pericol”, a explicat expertul.

În scrisoarea sa deschisă către Trump, Melzer afirmă că australianul de 49 de ani „suferă de o problemă respiratorie atestată care îl face să fie foarte vulnerabil faţă de pandemia de COVID-19 care a izbucnit recent în închisoare”.

Potrivit raportorului ONU, Julian Assange nu a piratat sau furat niciuna dintre informaţiile pe care le-a publicat, ci le-a obţinut „plecând de la surse şi documente autentice, la fel ca orice alt jurnalist de investigaţie serios şi independent”.

De asemenea, a mai precizat raportorul, „să-l urmăreşti penal pe Assange pentru că a publicat informaţii adevărate privind erori oficiale grave, fie că ele s-au întâmplat în America sau altundeva în lume, ar însemna «să-l împuşti pe mesager»”.

Trebuie menționat că Assange riscă 175 de ani de închisoare pentru că a difuzat, din 2010, peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi în Afganistan.