Europa înregistrează o scădere semnificativă în ceea ce privește cererea de gaze, în primul semestru al acestui an. Potrivit estimărilor, această tendinţă se va menţine în a doua jumătate a anului.
Potrivit Le Figaro, consumul de gaze s-a redus cu 10,6% în primul semestru al acestui an, echivalentul a a 21 miliarde de metri cubi, estimează Forumul Exportatorilor de Gaz (CECF).
În condițiile în care cererea este în scădere, capacitățile de stocare a gazelor naturale din cadrul blocului comunitar au ajuns la un nivel de 90%, anunță Comisia Europeană. Instituția europeană spune că nivelul a fost atins cu mult înainte 1 noiembrie, data limită pentru acest nivel.
Potrivit Comisiei Europene, citată de presa internațională, nivelul a ajuns la 1.024 TWh la data de 16 august, echivalentul a 90,12% din capacitatea de stocare. Mai precis este vorba despre peste 93 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale.
Pentru a preveni deficitul de aprovizionare după scăderea importurilor de gaze rusești ca urmare a invaziei din Ucraina, Uniunea Europeană a făcut investiții semnificative în importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2022 și a adoptat reglementări pentru a crește capacitatea de stocare.
Stabilirea unui obiectiv obligatoriu din punct de vedere juridic la nivelul UE de umplere a instalațiilor de depozitare până la 90% până la 1 noiembrie a fiecărui an este unul dintre aceste regulamente.
România stă bine
România stă foarte bine în ceea ce privește stocurile de gaze, anunță ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Acesta a declarat, în cursul zilei de vineri, 18 august, că rezervele României sunt de aproape 83%.
„Stăm foarte bine. La această oră avem o rezervă de aproape 83% înmagazinată, iar la 1 septembrie, conform angajamentului în faţa Comisiei Europene, trebuie să depăşim 90%, ceea ce vom face fără probleme. Avem practic un record istoric de rezervă.
În momentul acesta este cu aproximativ 580 de milioane de metri cubi mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar stocurile totale sunt de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi”, a afirmat Sebastian Burduja.
Categoriile vulnerabile vor fi protejate
Ministrul a fost întrebat dacă facturile românilor vor rămâne în continuare plafonate, el a precizat că această întrebare este bună pentru Ministerul de Finanțe.
Totuși, a subliniat că aceia care fac parte din categoria celor vulnerabili ar trebui protejați.
„Noi ca Minister al Energiei am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici şi mijlocii, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive.
Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat acesta.