Cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană (UE) a fost în scădere timp de doi ani. În 2023, de exemplu, a scăzut cu 7,4%, ajungând la 12,72 milioane terajouli.
În 2023, cererea de gaze naturale în UE a scăzut cu 7,4%
Cererea de gaze naturale în Uniunea Europeană (UE) a scăzut pentru al doilea an consecutiv, înregistrând un declin anual de 13,3% în 2022 și o scădere suplimentară de 7,4% în 2023.
A ajuns la 12,72 milioane terajouli în 2023, conform datelor publicate, marți, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Acesta este cel mai scăzut nivel al cererii de când a început colectarea cumulată a datelor lunare (2008).
Reducerea are loc pe fondul măsurilor prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1369/2022 al Consiliului UE, privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze, ca parte a planului REPowerEU de a elimina dependența blocului comunitar de combustibilii fosili din Rusia.
În 2023, cei mai mari consumatori de gaze naturale din UE au redus substanțial cererea. Germania a avut o cerere de 2,96 milioane terajouli (în scădere cu 3,8% comparativ cu 2022). Italia a avut o cerere de 2,35 milioane terajouli (în scădere cu 10%). Franța a avut o cerere de 1,36 milioane terajouli (în scădere cu 11,7%).
La nivelul UE, cererea a scăzut în 21 dintre cele 27 de state membre. Totuși, s-au înregistrat creșteri în Finlanda (25,6%), Suedia (11,1%), Polonia (5,3%), Malta (4,5%), Danemarca (1,1%) și Croația (0,8%).
UE impune limite ale emisiilor de metan pentru importurile de petrol şi gaze din Europa
Cu o zi în urmă, UE a adoptat o nouă lege care stabilește limite pentru emisiile de metan provenite din importurile de petrol și gaze, aplicabile începând din 2030. Această măsură pune presiune pe furnizorii internaționali pentru a reduce scurgerile de gaze cu efect de seră.
Miniștrii din statele membre ale UE au dat acordul final al guvernelor lor în cadrul unei întâlniri desfășurate la Bruxelles. Singura țară care s-a opus a fost Ungaria.
Metanul este componenta principală a gazelor naturale utilizate în centralele electrice și pentru încălzirea locuințelor. El contribuie la încălzirea globală atunci când este eliberat în atmosferă din conductele și infrastructura de petrol și gaze care prezintă scurgeri.
Valori maxime de intensitate a metanului
Începând cu anul 2030, UE va impune limite pentru intensitatea maximă a metanului în combustibilii fosili importați pe piața europeană.
Până atunci, Comisia Europeană va stabili cu exactitate aceste limite pentru emisiile de metan. Importatorii de petrol și gaze care depășesc aceste limite ar putea fi supuși sancțiunilor financiare.