Cererea de GNL a Uniunii Europene, estimată să ajungă la un nivel maxim în 2024
Cererea Uniunii Europene pentru gaz natural lichefiat (GNL), care a reprezentat un colac de salvare în timpul crizei energetice, va atinge probabil un nivel maxim în acest an, pe măsură ce se accelerează tranziția către energiile regenerabile, a declarat organismul de supraveghere al energiei din cadrul Blocului Comunitar.
În cazul în care obiectivele privind sursele regenerabile sunt îndeplinite în totalitate, „reducerea cererii de gaze prevăzută până în 2030 va fi de puțin peste 200 de miliarde de metri cubi în raport cu 2019”, potrivit unui raport al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER). Această cifră este mai mare decât importurile anuale ale UE din Rusia înainte de război.
Începând cu 2027, UE va fi supracontractat pentru gaze, dar acordurile flexibile ar trebui să însemne că „astfel de excedente contractuale ar trebui să fie ușor de gestionat” și redirecționate în altă parte, se arată în raport, potrivit Bloomberg.
Datele se adaugă la dovezile conform cărora criza energetică din Europa, care a făcut ca prețurile la gaze să urce vertiginos până la maxime istorice, este pe sfârșite, chiar dacă continentul devine cel mai mare importator de GNL din lume.
Aceasta înseamnă, de asemenea, că decizia SUA de a opri noi proiecte pentru exportul de combustibil super-refrigerat este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra securității energetice din UE, pe măsură ce se accelerează dezvoltarea energiilor regenerabile.
ACER a declarat că cererea de GNL a UE ar putea chiar să fi atins nivelul maxim anul trecut, cu excepția cazului în care iarna viitoare va fi deosebit de rece.
Livrările din Rusia vor fi eliminate până în 2027
Cu toate acestea, dependența UE de livrările de GNL din Rusia este departe de a se încheia, chiar dacă UE încearcă să elimine treptat toți combustibilii fosili din această țară până în 2027. Anul trecut, Spania a primit aproape 40% din cele 18 miliarde de metri cubi care au ajuns pe coastele Europei, o altă treime a ajuns în Franța și o cincime în Belgia. Acestea sunt în mare parte rezultatul unor contracte pe termen lung semnate înainte de 2022, a precizat ACER.
Statele membre vor avea în curând instrumente pentru a bloca GNL-ul rusesc care ajunge în porturile europene, însă ACER a spus că ar putea fi o provocare din cauza contractelor semnate înainte de război. Organismul de supraveghere a spus că o reducere a acestor livrări ar trebui să fie treptată, începând cu piața spot. Expirarea unui acord de tranzit prin gazoduct cu Ucraina la sfârșitul anului ar putea reduce livrările de gaze către blocul comunitar cu aproximativ 14 miliarde de metri cubi.
„Reducerile importurilor rusești de GNL ar trebui abordate cu prudență”, se arată în raport.
Contractele futures olandeze pe prima lună, referință pentru gazul european, se situează la puțin peste 30 de euro pe megawatt-oră. Prețurile au fost de 10 ori mai mari în perioada de vârf a crizei energetice din 2022.
Contrar preocupărilor activiștilor că Europa ar putea fi împovărată de active blocate construite în timpul crizei energetice, ACER a declarat că terminalele de stocare plutitoare, care reprezintă trei sferturi din noile capacități, ar putea fi pur și simplu reamenajate sau relocate.