Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est, a reuşit, în primul semestru, o creştere a producţiei, dar şi-a văzut diminuate veniturile şi profitul.
Una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti, Alro Slatina, a încheiat primul semestru al anului cu o micşorare a profitului net de 8,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, coborånd pånă la 218,9 milioane lei. Producătorul de aluminiu, cu o capitalizare la sfårşitul lunii trecute de aproape 1,1 miliarde euro (3,85 miliarde lei), şi-a bugetat pentru 2008 un profit net cu aproximativ 16% mai mic decåt cel de anul trecut. Ceea ce ar însemna că emitentul cu simbolul ALR de pe piaţa principală a BVB s-a înscris în aşteptările investitorilor cu actualul nivel al profitului. Cotaţia ALR a continuat, însă, să se deprecieze în acelaşi ritm cu piaţa.
Scăderea preţului acţiunii Alro în primele opt luni ale anului este de aproximativ 35%, de la 8,6 lei pe acţiune, ultima cotaţie a anului trecut, pånă la 5,55 lei la sfårşitul lunii august. Cea mai mare depreciere a acţiunii, circa 10% în doar cåteva şedinţe, a avut loc imediat după desfăşurarea Adunării Generale a Acţionarilor de la începutul lunii mai, dată la care a fost stabilită şi valoarea dividendului aferent anului trecut. Publicarea rezultatelor aferente primului trimestru, cånd profitul net a scăzut cu 26%, iar cifra de afaceri cu aproape 16%, nu a micşorat semnificativ preţul acţiunii. De asemenea, publicarea cifrelor din primul semestru, cånd indicatorii financiari au recuperat o mare parte a pierderilor din primele trei luni, nu a dus la o revenire a preţului.
Investiţii de 63 de milioane de euro
Producătorul de aluminiu are un free-float (acţiuni libere la tranzacţionare) de 2,33% din capitalul social, conform datelor prezentate de companie. Principalul acţionar al companiei este grupul olandez Vimetco, cu 84,19% din acţiuni. Un pachet de circa 3% aparţine Conef, persoană juridică afiliată grupului, iar Fondul Proprietatea deţine 9,93%.
Ponderea ALR în cadrul indicelui compozit al bursei, BET-C, este de 12,4%, plasåndu-se pe locul al treilea ca pondere în cadrul acestui indice, după Petrom şi Banca Romånă pentru Dezvoltare, care deţin cåte 20% din indicele BET-C. Deprecierea indicelui este apropiată de cea a companiei din Slatina, în condiţiile în care, la sfårşitul lunii august, BET-C consemna o scădere de 39,1%, iar ALR, o coboråre de 35%.
Grupul Vimteco este acţionar majoritar şi la producătorul chinez de aluminiu Zhongfu Industry, în China deţinånd şi o termocentrală producătoare de energie electrică. În urmă cu doi ani, acţionarul majoritar a declarat că intenţionează să majoreze capacitatea de producţie din Romånia pånă la 500.000 de tone de aluminiu anual, însă, recent, a renunţat la proiect. Producţia Alro Slatina din 2007 a fost de 283.000 de tone de aluminiu turnat, iar valoarea investiţiilor realizate anul trecut s-a ridicat la 60 de milioane de dolari.
Pentru acest an, investiţiile bugetate sunt de 63 de milioane de dolari, sumă din care 60 de milioane de dolari au fost deja utilizate în primul semestru. „Strategia noastră de dezvoltare se va concentra şi în acest an pe creşterea livrărilor de produse cu valoare adăugată mare, pentru care cererea continuă să fie mare pe pieţele internaţionale. În plus, strategia are ca scop menţinerea competitivităţii Alro pe o piaţă internaţională fluctuantă, care înregistrează creşteri semnificative ale cotaţiilor aluminiului, urmate de scăderi importante“, spune Marian Năstase, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. Aproximativ 75% din producţia de aluminiu a Alro este exportată în Uniunea Europeană.
Veniturile din primul semestru, calculate conform standardelor internaţionale de contabilitate, s-au ridicat la 420 de milioane de dolari, în scădere de la 445 milioane dolari în perioada similară a anului trecut.
Viitor mai luminos pentru profitul companiei
Profitul operaţional (EBITDA), însă, a fost de 123 milioane dolari, în uşoară creştere faţă de 2007, cånd s-a situat la 122 milioane dolari. Marja de profit a urcat la 29%, faţă de 27%. La nivelul întregului an 2007, marja EBITDA a fost de 31%, în creştere cu 26% în 2006, indicånd o profitabilitate mai mare în partea a doua a anului. Totodată, producţia de aluminiu primar a crescut pånă la 144.098 de tone în prima parte a anului în curs, faţă de 139.000 de tone anul trecut, iar producţia de aluminiu prelucrat a urcat la 18.078 de tone de la aproape 13.000 de tone.
La preţul de 5,4 lei pe acţiune de săptămåna trecută, indicatorul PER (raportul dintre profitul obţinut şi preţul acţiunii) are valoarea de 9,25, conform datelor BVB, ceea ce arată o companie uşor subevaluată. În prima parte a anului, scăderea cifrei de afaceri a fost cauzată de cererea mai redusă de pe piaţa internaţională, dar şi de oprirea producţiei de rulouri şi foi de tablă pentru două luni, necesară efectuării unor lucrări de modernizare. Dacă se ia în calcul şi efectuarea aproape integrală a investiţiilor bugetate, al doilea semestru ar putea duce la o majorare semnificativă a profitului şi a cifrei de afaceri. Situaţia, însă, va depinde şi de contextul internaţional, mai ales în ceea ce priveşte cererea internaţională de aluminiu.
«Strategia noastră de dezvoltare se va concentra pe creşterea livrărilor de produse cu valoare adăugată mare, pentru care cererea continuă să fie mare.»
Marian Năstase, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.