Cererea europeană alimentează boom-ul industriei gazelor naturale din Statele Unite

gaze naturale europa

SURSA FOTO: Dreamstime

Cererea în creștere din Europa a contribuit la un boom al investițiilor în gaze naturale în SUA, chiar dacă industria se luptă să depășească opoziția față de construcția de gazoducte. Producția a ajuns la 3,1 trilioane de metri cubi în luna octombrie, potrivit celor mai recente date disponibile, un record istoric și o creștere de aproape 50% față de nivelul din urmă cu zece ani.

Industria de profil din SUA a fost în creștere încă din vara anului 2021, când Rusia a început să reducă livrările către Europa, potrivit lui Steven Miles, cercetător la Institutul Banker al Universității Rice din Houston. Acest lucru vine în urma revoluției americane în privința șisturilor din primul deceniu al secolului XXI, care a dus în cele din urmă la transformarea Statelor Unite într-un exportator net de combustibil în 2017.

Progresul nu a fost continuu, prăbușirea prețurilor la gazele naturale reducând investițiile și ducând la falimentul unuia dintre cei mai mari jucători din industrie, Chesapeake Energy, în iunie 2020. Dar companiile energetice au devenit mai încrezătoare în perspectivele cererii pe termen lung pentru acest combustibil, având în vedere dinamica geopolitică în schimbare.

În urmă cu cinci ani, cererea pe termen lung „nu era nici pe departe la fel de clară ca în prezent”, a declarat Eli Rubin de la firma de consultanță EBW AnalyticsGroup.

„Mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina, avem un nou respect pentru rolul gazului natural în asigurarea securității energetice, pentru rolul său de a ajuta la domolirea prețurilor de consum”, spune acesta.

SUA și-a putea dubla exporturile de GNL

Chiar și înainte de invazie, au existat investiții importante în instalații de transformare a gazului în gaz natural lichefiat (GNL). În ultimii ani, au fost aprobate aproximativ 14 noi terminale de lichefiere, primul urmând să înceapă să funcționeze în 2024.

„În următorii cinci ani, am putea, potențial, să dublăm exporturile de GNL din SUA”, a declarat Rubin.

Impulsul vine în condițiile în care marile companii energetice se bucură de un flux de numerar bogat, grație prețurilor ridicate ale materiilor prime care au permis industriei să investească agresiv, chiar și în timp ce sporesc răscumpărările de acțiuni și dividendele.

În timp ce creșterea GNL a globalizat piața gazelor naturale într-o măsură limitată, dinamica rămâne puternic localizată. Prețurile la contractul european de referință TTF sunt în prezent de peste șase ori mai mari decât nivelul contractului Henry Hub comparabil din Statele Unite.

Acest decalaj înseamnă că exporturile de GNL au prețuri mai apropiate de nivelul din SUA, pregătind terenul pentru „intermediarii” care pot muta încărcăturile în Europa și „le pot vinde la prețuri europene”, a declarat Miles.

Exporturile mult mai mari de gaze naturale din SUA ar putea duce la o mai mare consecvență a prețurilor între regiuni – dar probabil nu pentru mulți ani.

„Poate că pe termen lung Statele Unite vor exporta atât de mult gaz în Europa încât prețurile între Europa, Asia și America de Nord să se alinieze mai mult”, a declarat Ryan Kellogg, profesor la Universitatea din Chicago, specializat în energie.

„Dar cred că suntem destul de departe de asta în acest moment”, a adăugat el.

Lipsa infrastructurii, o problemă

O provocare persistentă cu care se confruntă industria este lipsa de capacitate a conductelor, în special în partea de nord-est a Statelor Unite. Cel mai mare bazin de gaze naturale din țară, Marcellus Shale, care se află în cea mai mare parte în Pennsylvania, se confruntă cu constrângeri din cauza lipsei de infrastructură.

Un proiect numit Mountain Valley Pipeline reprezintă o potențială soluție, dar proiectul a fost suspendat în ultimii cinci ani pe fondul rezistenței din partea proprietarilor de terenuri și a ecologiștilor. Opoziția activiștilor pentru climă și a oficialilor aleși față de proiectele susținute de industrie este „cu siguranță mult mai puternică”, a declarat Rubin.

Dar lipsa infrastructurii poate exacerba volatilitatea prețurilor în perioadele de vârf ale cererii.

New England, care se află în nord-estul Statelor Unite, se bazează pe GNL pentru o fracțiune din încălzirea sa. Dar regiunea, care, în mod normal, cunoaște unele dintre cele mai friguroase condiții meteorologice din țară, este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că se opune cu înverșunare la ideea de noi conducte.

În timpul unui val de frig, „New England concurează cu Europa pentru o încărcătură spot de GNL”, a declarat Rubin, care a punctat însă că „pentru ca încărcătura să ajungă în New England, trebuie să plătească prețuri mai mari decât în Europa”.