Cererea imposibilă a Moscovei către Kiev. Pe cine acuză Rusia de terorism

pod crimeea

Sursă: Wikipedia

Rusia a anunțat public că a cerut Ucrainei extrădarea șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a altor persoane pe care le consideră implicate în "atacuri teroriste" pe teritoriul său.

Rusia cere extrădarea lui Vasil Maliuk

Duminică, Rusia a făcut public faptul că a solicitat Ucrainei extrădarea conducătorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și a altor persoane pe care le consideră implicate în „atacuri teroriste” pe teritoriul său, conform AFP.

În replică, Kievul a respins imediat aceste cereri, etichetându-le ca fiind „fără temei” și „cinice”.

Prin intermediul unui comunicat, Ministerul rus de Externe a declarat că a cerut autorităților ucrainene „arestarea și extrădarea imediată” a șefului SBU, Vasil Maliuk, și a altor persoane, invocând două convenții internaționale împotriva terorismului. Conform diplomației ruse, Maliuk ar fi recunoscut că „a coordonat bombardarea podului din Crimeea în octombrie 2022 și a dezvăluit detalii despre organizarea altor atacuri teroriste în Federația Rusă”.

„Partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activităţile teroriste, să îi extrădeze pe cei responsabili şi să despăgubească victimele pentru prejudiciul cauzat”, adaugă comunicatul.

Rusia a făcut publică această solicitare printr-un comunicat emis de Ministerul rus de Externe. Însă modalitatea prin care aceasta a fost transmisă către autoritățile ucrainene rămâne ambiguă, având în vedere întreruperea relațiilor diplomatice între Kiev și Moscova la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022.

Solicitare fără valoare și cinică

În replică, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a calificat aceste solicitări drept „fără valoare” și „cinice”.

„Declaraţiile despre terorism sunt deosebit de cinice provenind de la ţară teroristă”, a subliniat acesta.

În timpul săptămânii trecute, Vasil Maliuk, în vârstă de 41 de ani, care conduce SBU de peste un an, a ironizat un ordin de arest emis împotriva sa de către un tribunal rus. Asta, în cadrul unei anchete privind o explozie mortală din 2022 pe podul Crimeei, care leagă Rusia de această peninsulă anexată. Crimeea a fost anexată de către Moscova în 2014.Peninsula este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

Într-un interviu difuzat luni seară pe postul ucrainean ICTV, Maliuk a furnizat detalii despre atacurile foarte mediatizate comise în Rusia.

Aceste schimburi de replici au loc în contextul în care Moscova continuă să susțină că Kievul este implicat în atacul asupra unei săli de concerte la 22 martie în suburbiile Moscovei. Rusia nu a furnizat dovezi, în timp ce gruparea Stat Islamic a revendicat atacul.