Cererea internațională pentru aur a atins un nou record. A trecut de 100 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea

aur

SURSA FOTO: pixabay.com

Trimestrul al treilea a adus o creștere a cererii pentru aur de aproape 5%, depășind 100 de miliarde de dolari. În 2024, prețul aurului a stabilit noi recorduri, pe fondul căutării stabilității financiare de către investitori, în fața incertitudinilor globale legate de volatilitatea monedelor.

Cererea internațională pentru aur a atins un record

Trimestrul al treilea a fost marcat de o creștere a cererii pentru aur cu aproape 5%, stabilind un record pentru această perioadă și depășind, pentru prima dată, consumul de 100 de miliarde de dolari, conform unui anunț făcut miercuri de Consiliul Mondial al Aurului (WGC), citat de Bloomberg.

Creșterea consumului de aur, care a ajuns la 1.313 tone, a fost stimulată de investițiile considerabile ale investitorilor occidentali, ceea ce a dus la o diminuare a cererii în Asia, conform WGC. Cotația aurului a crescut cu peste o treime în acest an, stabilind mai multe recorduri consecutive.

Această creștere se datorează achizițiilor masive făcute de băncile centrale și cererii puternice din partea investitorilor bogați, câștigurile recente beneficiind de decizia Rezervei Federale Americane de a reduce dobânzile. De asemenea, achizițiile aurului de pe piața directă netransparentă OTC (over-the-counter) au explodat, devenind o forță importantă pe piață, conform analistului șef al WGC, John Reade, citat de Agerpres.

„Cererea s-a reorientat pe parcursul acestui an de la una predominant a achiziţiilor indivizilor înstăriţi din economiile emergente pe piaţa OTC spre una preponderent achiziţiilor occidentale pe piaţa OTC”, spune John Reade. Tranzacţiile pe piaţa OTC sunt făcute prin intermediul dealerilor sau direct între cumpărători şi vânzători, fără o bursă.

Pe măsură ce ciclul de reducere a dobânzilor continuă, Consiliul Mondial al Aurului anticipează o creștere a investițiilor în aur, având în vedere incertitudinea politică, în special în jurul alegerilor prezidențiale din SUA, care determină investitorii să caute active de refugiu.

Consumul de aur pentru bijuterii

Consumul de aur pentru bijuterii, cea mai mare categorie de cerere fizică, a scăzut cu 12% în trimestrul al treilea, în ciuda unei creșteri semnificative pe piața din India, un important importator. În același timp, achizițiile de aur de către băncile centrale au scăzut cu 49%. Deși ritmul achizițiilor de aur de către băncile centrale a încetinit, instituții din Polonia, Ungaria și India au fost printre cei mai activi cumpărători.

În 2024, prețul aurului a înregistrat noi recorduri, pe fondul căutării stabilității financiare de către investitori, în contextul incertitudinilor globale cu privire la volatilitatea monedelor.