Potrivit unui raport trimestrial al WGC, cererea mondială de aur în perioada iulie-septembrie 2013 a fost de 869 tone, în scădere cu 21% faţă de perioada similară a anului trecut şi totodată cel mai redus nivel înregistrat după trimestrul al treilea din 2009. Aceste date acoperă achiziţiile de aur ale investitorilor, precum şi cererea de aur a producătorilor de bijuterii şi electronice, plus achiziţiile de aur ale băncilor centrale din întreaga lume.
Directorul WGC, Marcus Grubb, a apreciat că este vorba de o modificare a sentimentului faţă de aur în rândul investitorilor. Preţul aurului a crescut în fiecare an după 2001, însă preţul actual al unciei de aur, 1.271 de dolari, este cu 24% mai mic decât cel înregistrat la începutul lui 2013.
‘Este puţin probabil să avem aceleaşi randamente pe care le-am înregistrat în ultimul deceniu’, a declarat Marcus Grubb.
Însă principalul motiv al scăderii cererii de aur a fost declinul cererii venite din India, cel mai mare consumator mondial. În urma restricţiilor guvernamentale impuse la importurile de aur, consumul de aur în India a scăzut cu 32% în ritm anual până la 148 de tone, cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul lui 2009.
Cererea de aur a beneficiat însă de creşterea consumului în China, cea mai mare piaţă mondială pentru bijuterii. Apetitul de aur în China continentală a crescut cu 18% în ritm anual până la 210 tone. Pe lângă China, cerea de aur venită din sectorul bijuteriilor a înregistrat creşteri semnificative în Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Turcia.
De asemenea, băncile centrale au continuat să cumpere aur pentru al 11-lea trimestru consecutiv, chiar dacă într-un ritm mai lent. Achiziţiile oficiale de aur s-au cifrat la 93 de tone, în scădere cu 17% în ritm anual. Achiziţiile de aur au fost dominate de băncile centrale din Comunitatea Statelor Independente, în frunte cu Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan şi Ucraina.
WGC estimează că, în acest an, India va ceda Chinei poziţia de cel mai mare consumator de aur. WGC şi-a redus estimările privind cererea de aur a Indiei în 2013 până la 900 de tone de la 1.000 de tone anterior, dar şi-a menţinut prognozele potrivit cărora cererea de aur a Chinei va atinge în acest an nivelul record de 1.000 de tone. Datele WGC pentru primele nouă luni arată că cererea de aur venită din India s-a ridicat la 714,7 tone, faţă de 779,6 tone în cazul Chinei. AGERPRES