Cererea mondială pentru aur a continuat să scadă în primul trimestru al acestui an în condiţiile în care metalul galben nu s-a bucurat de apetitul cumpărătorilor pe fondul creşterii preţurilor la aur în moneda locală şi al evoluţiei pozitive a pieţelor de acţiuni, a anunţat, joi, Consiliului Mondial al Aurului (WGC), transmite Reuters.
Potrivit WGC, cererea mondială de aur s-a redus cu 1% în primele trei luni ale acestui an, până la 1.079 tone, sub media trimestrială de 1.114 tone din ultimii cinci ani. De asemenea, valoarea cererii mondiale de aur a scăzut cu 7%, până la 42,3 miliarde de dolari în primul trimestru, sub media de 51,55 miliarde de dolari din ultimii cinci ani.
Cererea de aur pentru bijuterii a consumatorilor chinezi, cel mai important component al cererii globale, a scăzut cu 10% până la 213 tone în primul trimestru, depăşind scăderile înregistrate la nivel global. Cererea mondială de aur pentru bijuterii a scăzut cu 3% în primul trimestru până la 601 tone.
'Evoluţia solidă a pieţelor de acţiuni a atras atenţia de la aur', a declarat directorul de studii de piaţă de la WGC, Alistair Hewitt. În primul trimestru al acestui an, indicele bursei de la Shanghai a înregistrat o creştere de aproximativ 15%.
În schimb, în India cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 22% în ritm anual până la 151 de tone, datorită unor factori sezonieri care au afectat cererea în primele trei luni ale anului trecut. Deşi cererea de aur din China şi India are tendinţa de a fluctua din cauza unor factori interni, cele două ţări rămân cele mai importante pieţe mondiale pentru aur. Împreună cele două economii au fost responsabile pentru 54% din cererea globală a consumatorilor pentru aur în primul trimestru.
Cererea de aur pentru investiţii, celălalt factor important care influenţează piaţa mondială a aurului, a înregistrat o creştere modestă de 4% până la 279 tone.
De asemenea, băncile centrale din întreaga lume au continuat să-şi majoreze stocurile de aur, achiziţionând 119,4 tone în primul trimestru, o cifră relativ similară cu cea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, perioada ianuarie-martie 2015 a fost al 17-lea trimestru consecutiv în care băncile centrale au fost cumpărătoare de aur, pe măsură ce acestea încearcă să-şi diversifice activele dincolo de dolarul american.
În ceea ce priveşte oferta de aur, aceasta a rămas practic neschimbată la 1.089 de tone, în condiţiile în care o creştere cu 2% a producţiei minelor de aur până la 729 de tone a fost contracarată de o scădere de 3% a producţiei de aur din reciclare până la 355 de tone.
SURSA: Agerpres