Apetitul mondial pentru aur a scăzut cu 16% în ritm anual în trimestrul al doilea până la 964 de tone, în condiţiile în care cumpărătorii din China şi India şi-au redus achiziţiile comparativ cu nivelul record înregistrat anul trecut, arată cel mai recent raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC) publicat joi, transmite CNBC.
Declinul cererii de aur a fost cauzat în mare parte de reducerea cu 30%, până la 510 tone, a achiziţiilor de bijuterii, care în mod normal sunt responsabile pentru jumătate din cererea globală. În primele două ţări consumatoare, China şi India, cererea pentru bijuterii de aur a înregistrat o scădere de 45%, respectiv 18%, iar specialiştii vorbesc de o saturare a pieţei după recordurile înregistrate în 2013. Împreună cele două ţări sunt responsabile pentru 60% din consumul mondial de bijuterii.
'Este important să ne amintim că anul trecut a fost unul excepţional pentru piaţa aurului graţie scăderii preţului şi achiziţiilor record din partea consumatorilor', a declarat directorul WGC, Marcus Grubb. Acesta a subliniat că, pe ansamblu, piaţa aurului îşi revine după condiţiile extraordinare din 2013.
Băncile centrale au rămas cumpărători de aur şi în al doilea trimestru 'achiziţiile lor înregistrând o creştere de 28% în ritm anual, până la 117,8 tone. Este pentru al 14-lea trimestru consecutiv când băncile centrale din întreaga lume au fost cumpărători neţi de aur pe fondul diversificării activelor lor şi a tensiunilor geopolitice din Irak şi Ucraina. Băncile centrale din Rusia, Kazahstan şi Tadjikistan au fost principalii cumpărători de aur în trimestrul al doilea.
În schimb, investiţiile în lingouri şi monede de aur au scăzut cu 56% în al doilea trimestru al acestui an până la 275 de tone comparativ cu 628 de tone în perioada similară a anului trecut. În perioada aprilie-iunie 2014 mulţi investitori au fost afectaţi de incertitudinile legate de direcţia preţului aurului.
În termeni de valoare, cererea mondială de aur a scăzut cu 24%, până la 40 de miliarde de dolari în al doilea trimestru. Preţul mediu al aurului în perioada aprilie-iunie 2014 a fost de 1.288 dolari pentru o uncie, cu 9% mai puţin decât preţul mediu înregistrat în trimestrul al doilea al anului trecut. AGERPRES