Prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru 2024, revizuită în scădere
Morgan Stanley a revizuit în scădere prognoza de creștere a cererii globale de petrol pentru 2024, motivând această decizie prin încetinirea economiei chineze, creșterea utilizării vehiculelor electrice și expansiunea camioanelor alimentate cu gaz natural lichefiat (GNL) în China, relatează Reuters.
Banca a ajustat estimarea privind creșterea cererii globale de petrol pentru acest an la 1,1 milioane de barili pe zi (mbpd), față de prognoza anterioară de 1,2 mbpd. De asemenea, și-a redus ușor previziunile pentru prețul țițeiului Brent, anticipând o medie de 80 de dolari pe baril în trimestrul al patrulea din 2024, comparativ cu estimarea anterioară de 85 de dolari pe baril.
Vineri, țițeiul Brent s-a tranzacționat în jurul valorii de 78 de dolari pe baril, iar contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate au fost cotate la 74,52 dolari.
Potrivit unei note emise de analiștii Morgan Stanley pe 22 august, trecerea la camioanele cu GNL a redus creșterea cererii de petrol din China cu 100-150 de mii de barili pe zi (kbd), în timp ce adoptarea vehiculelor electrice a contribuit la o scădere suplimentară de aproximativ 100 kbd.
În plus, creșterea capacității petrochimice – care duce la un consum mai mare de GPL, etan și nafta – a încetinit din cauza marjelor scăzute din industria petrochimică, se menționează în raport.
O revizuire similară a prognozelor a venit şi din partea OPEC, acum o săptămână
Aceste revizuiri în scădere vin după ce Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și-a redus, săptămâna trecută, prognoza de creștere a cererii de petrol pentru acest an și 2025, citând tot cererea scăzută din China.
În prezent, piața petrolului rămâne echilibrată, cu stocuri care au scăzut cu aproximativ 1,2 milioane de barili pe zi în ultimele patru săptămâni, tendință care ar putea continua și în restul trimestrului al treilea, a precizat Morgan Stanley.
Cu toate acestea, banca anticipează că, pe măsură ce cererea va încetini după vară, iar oferta OPEC și non-OPEC va crește începând din trimestrul al patrulea, balanța de pe piață se va relaxa, ducând la un excedent în 2025.
Pe termen scurt, prețurile petrolului Brent au scăzut înainte de a reflecta pe deplin fundamentele pieței, iar banca se așteaptă ca petrolul Brent să se stabilizeze în jurul valorii de 75 de dolari pe baril în aceeași perioadă a anului viitor.