Rata șomajului este în scădere, iar perspectivele de angajare sunt foarte bune pentru următorul trimestru, cele mai bune din ultimii opt ani. În curând, companiile din România nu vor mai avea de unde găsi noi salariați.
Piața forței de muncă din România trece printr-o perioadă bună, cu cerere pentru personal calificat și eforturi pentru angajarea celor necalificați. Cererea de personal depășește oferta în mai multe regiuni ale țării, problemă creată în principal de plecarea celor circa trei milioane de români la muncă în străinătate, însă lipsa unor salarii atractive nu ajută la repatrierea celor înstrăinați.
Avem aici două paradoxuri: pe de o parte, avem nevoie de forță de muncă, dar nu plătim mai mult pentru ea, iar pe de altă parte creșterea salariului minim ne face mai puțin atractivi ca destinație pentru investiții (cel puțin la nivel declarativ). Și vorbim despre salariul minim, ajuns la 1.250 lei brut, adică 917 lei net (200 de euro), bani cu care sunt plătiți 1,13 milioane de persoane conform datelor Ministerului Muncii sau aproape două milioane, conform estimărilor sindicaliștilor. Sindicate care susțin că multe slujbe nu sunt acceptate tocmai din cauza salariilor foarte mici, situație susținută de realitate.
Datele Institutului Național de Statistică numără 573.000 de șomeri la nivelul lui aprilie, ultimele date disponibile, adică o rată de 6,4%. În urmă cu un an, adică în aprilie 2015, numărul total de șomeri era de 633.000 de persoane, cu 60.000 mai mult decât în prezent. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă are în evidență doar 411.400 șomeri, adică o rată de 4,62%, față de 463.250 în aprilie 2015. Diferențele dintre datele celor două instituții vin din faptul că INS ia în calcul și persoanele care nu se înregistrează la ANOFM ca fiind șomeri în căutare de lucru (chiar dacă nu mai primesc indemnizații de șomaj). Indiferent de numărul de șomeri înregistrați sau nu, mai ales că la nivelul întregii populații se mai găsesc multe persoane încadrate drept „casnice”, care nu au niciun venit, dar nici nu își caută loc de muncă, cert este că piața forței de muncă duce lipsă de muncitori.
Șomaj în scădere
ANOFM dă lunar sau chiar mai des anunțuri legate de locurile de muncă vacante la nivel național. Ultimul anunț, de pe 22 iunie, arată că erau disponibile 26.084 locuri de muncă, cele mai multe pentru „muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor și necalificați în industria confecțiilor”. Ce au în comun slujbele disponibile la ANOFM este tocmai salariul minim sau venituri apropiate de acesta. Nu sunt prea multe companii dispuse să plătească un necalificat cu mult peste salariul minim indiferent dacă este muncă pe șantier, în fabrică de textile, manipulant de mărfuri sau vânzător. Și, probabil, tocmai de aceea nu vom vedea prea multe persoane plecând dintr-o regiune în alta a țării pentru un loc de muncă retribuit cu 200-300 de euro lunar, pentru că nici nu ar rămâne cu bani de trimis acasă după ce achită cheltuielile lunare.
Acesta este și motivul pentru care se preferă plecarea în străinătate, pentru că un muncitor pe șantier în Germania, Franța sau Italia care câștigă 800 de euro (mai puțin decât salariul minim din multe state vestice) tot va rămâne lunar cu câteva sute de euro cu care își poate ajuta familia rămasă acasă. Inclusiv ANOFM are programe de consiliere pentru cei care își caută de lucru în străinătate, anul trecut având în evidențe 1.289 de persoane care au plecat cu ajutorul consilierilor EURES. Cei mai mulți au ajuns în Spania, 895 de români, ca necalificați în agricultură, muncă pentru care primesc aproape 40 de euro brut pe zi.
Previziuni foarte bune de angajare
La nivelul întregii economii, inclusiv printre companiile cu mai puțin de zece angajați, studiul trimestrial realizat de Manpower Group arată că intențiile de angajare din trimestrul următor sunt cele mai puternice din ultimii opt ani. Studiul Perspectivele Angajării Forței de Muncă a intervievat 625 de angajatori, dintre care 29% indică intenția de a-și crește numărul total de salariați în perioada iulie-septembrie, 64% prevăd stagnare și doar 7% anticipează reduceri de perdonal. Astfel, previziunea netă de angajare ajustată sezonier este de +16%, cea mai mare din regiunea EMEA și în primele cinci în topul celor 43 de țări și teritorii cuprinse în studiul global.
„Variațiile semnificative față de trimestrul și anul anterior, de trei, respectiv opt puncte procentuale, sunt un semnal pozitiv pentru absolvenții care se pregătesc să intre pe piața muncii în această vară, dar și pentru economie în ansamblu. Indicii ale unui apetit reînnoit pentru angajări se regăsesc atât în studiul Manpower, cât și în practică, și sperăm ca acest apetit să fie însoțit de creșterea interesului și investițiilor în dezvoltarea talentelor necesare pentru ca această piață să rămână dinamică”, spune directorul general al ManpowerGroup România, Valentin Petrof.
Cele mai mari speranțe vin din industria prelucrătoare, cu o previziune netă de angajare de 36%, în creștere de 16 puncte procentuale față de anul trecut. Aceeași majorare fiind regăsită și în sectoarele construcții și administrație publică și servicii sociale, unde previziunea netă este de 22%, respectiv 23%. În sectoarele comerț cu ridicata și amănuntul și în finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, previziunea netă de angajare este de 20%, în timp ce pentru industria extractivă este de 13%, iar pentru hoteluri și restaurante de 11%. Sectorul agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit are o previziune de 3%, dar transport, depozitare și comunicații se află la zero, iar sectorul energie electrică, apă și gaze este singurul la minus, cu -3%.
Dezvoltarea zonei Nord-Vest este vizibilă și în datele Manpower, cu o previziune netă de angajare ajustată sezonier de 26%, cea mai mare din toată țara. Pe locul secund se află regiunea Centru cu 25%, de București – Ilfov cu 16%, Vest cu 15%, Sud cu 14%. În regiunile Sud-Vest și Sud-Est previziunea este de 9%, iar în Nord-Est de doar 3%.
Dacă estimările studiului se adeveresc există șanse ca firmele din țara noastră să caute tot mai mulți angajați în alte țări, care să și accepte salariile oferite. Iar dacă trendul continuă, creșterea veniturilor angajaților va veni de la sine și poate va aduce acasă o parte a celor plecați la muncă în străinătate. Dar mai este mult până atunci, iar economia României este văzută în continuare drept una dintre cele mai riscante din Uniunea Europeană.
2.086 lei era salariul mediu net pe economie, în aprilie, cu 12% mai mult decât în aprilie 2015, conform INS
4,62% era rata șomajului ANOFM în aprilie, adică 411.400 șomeri, cu peste 50.000 mai puțin decât în aprilie 2015
„Perspectivele de angajare sunt un semnal pozitiv pentru absolvenții care se pregătesc să intre pe piața muncii în această vară, dar și pentru economie în ansamblu”
– Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România