Concluzia EIOPA, autoritatea europeană de supraveghere pentru asigurări și pensii ocupaționale, este că cerința de capital de solvabilitate (SCR) în cadrul Euroins s-ar ridica la 2,5 miliarde de lei (circa 500 milioane de euro), ceea ce înseamnă mai mult decât spunea ASF, respectiv 2,19 miliarde de lei, transmis surse citate de Financial Intelligence.
Reacția Eurohold
„Nici Eurohold, nici Euroins Insurance Group sau acționarii și reprezentanții săi nu au primit vreun raport de control oficial sau orice alt document valabil care se referă la capitalul sau poziția de solvabilitate a Euroins România. Scurgerea unor astfel de informații ar putea însemna că o instituție oficială a încălcat legea.
Deoarece nu am primit un astfel de raport de control, nu cunoaștem care sunt concluziile unui astfel de raport. Asemenea concluzii ar putea viza doar perioade financiare vechi, precum de la 30 septembrie 2022. După cum am menționat anterior, contractul de reasigurare cu EIG Re acoperă întregul risc aferent portofoliului Euroins România, inclusiv daunele, precum și eventuala creștere a rezervei și eventuala diminuare a acoperirii contractelor anterioare de reasigurare care erau valabile anterior celui semnat cu EIG Re.
Încă o dată, subliniem faptul că contractul de reasigurare al Euroins România cu EIG Re a fost valabil în perioada 1 ianuarie – 17 martie 2023. Decizia ASF de a retrage licența și de a iniția procedura de faliment a Euroins România, luată la 17 martie 2023, a fost exact actul care a reziliat acest contract de reasigurare și i-a lăsat pe toți clienții asigurați fără protecție și acoperire de asigurare.
În cele din urmă, acționarii EIG, inclusiv BERD, au înaintat către ASF o propunere concretă care ar salva toate cheltuielile FGA și ar împiedica piața de asigurări din România de haosul care a fost generat. Suntem gata să prezentăm public această propunere când va fi cazul. Am înaintat această propunere și autorității bulgare de reglementare (FSC) și EIOPA”, se arată într-un comunicat al companiei Eurohold.
ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins România
În data de 17 martie, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
De asemenea, consiliul ASF a mai hotărât promovarea unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.
Conform ASF, la data de 30.06.2022 societatea nu deținea fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022.
Astfel, pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei.
Totodată, între februarie 2020 și ianuarie 2023, ASF a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control.
FGA are de plătit sute de milioane de euro după falimentul Euroins
Falimentul recent al Euroins, asigurător cu aproape 2,8 milioane de asigurați RCA, pune în mare dificultate Fondul de Garantare a Asiguraților(FGA), care avea deja de gestionat plata despăgubirilor pentru păgubiții City Insurance, alt fost lider RCA intrat în faliment anul trecut.
În timp ce Guvernul încearcă să plafoneze prețurile RCA, în Parlament s-ar putea adopta modificări legislative menite să majoreze fondurile de care dispune FGA pentru plata despăgubirilor către clienții și păgubiții celor doi asigurători.
Recent, deputații din Comisia Buget-Finanțe au adus modificări la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.102/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor şi pentru modificarea altor acte normative.
Proiectul a trecut de Senat, iar în prezent se dezbate în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este for decizional
Propunerea a fost făcută în 2022 de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități) în contextul falimentului City Insurance, dar până de curând proiectul a rămas blocat la Camera Deputaților.
„Acum cu falimentul Euroins este mai urgent decât atunci. FGA trebuie să fie capitalizat rapid ca să nu aștepte oamenii mult până le vine rândul la despăgubire. Sper ca toți cei implicați în piata RCA să înțeleagă necesitatea acestor amendamente si sa permita proiectului sa ajunga lege, sa nu il mai blocheze cu amendamente dubioase”, a declarat acesta.