Pensie parțială pentru cei care au muncit până la 55 de ani

Pentru numeroși salariați, acesta este obiectivul de vis: să se retragă de la muncă la vârsta de 55 de ani. Și aceasta este o perspectivă practică, necesitând doar să înțelegeți suma de bani necesară pentru a trăi decent.

O opțiune pentru o pensie parțială în Germania ar putea fi o cale de a atinge acest obiectiv. Iată ce informații trebuie să aveți în vedere.

Care este conceptul de pensionare parțială? Este o situație în care angajații își reduc programul de lucru la jumătate și își iau treptat pensia. În timpul acestei etape, venitul dumneavoastră va fi mai mic. Compania la care lucrați va acoperi o parte din salariul și contribuțiile la pensie, dar nu în totalitate în ambele cazuri.

În plus față de veniturile reduse, veți primi o pensie mai mică mai târziu. Cu toate acestea, aceste pierderi sunt relativ mici datorită obligației legale a angajatorului de a plăti contribuții suplimentare.

Cine este eligibil pentru pensia parțială?

Pentru a determina dacă sunteți eligibil pentru o pensie parțială, puteți apela la serviciile Asigurării de Pensii (Deutsche Rentenversicherung) sau la un consilier de pensii.

Există cerințe suplimentare pe care trebuie să le îndepliniți în acest caz.

„În primul rând, trebuie să aveți cel puțin 55 de ani”, explică avocatul Judith Kerschbaumer de la sindicatul german Verdi.

De asemenea, trebuie să fi lucrat într-un loc de muncă asigurat obligatoriu timp de cel puțin 1.080 de zile calendaristice (aproximativ trei ani) înainte de a solicita o pensie parțială.

pensionar, pensie
Iată tot ce trebuie să ştii despre pensiile parţiale / SURSA FOTO: Dreamstime

Este crucial să înțelegem că pensionarea parțială nu este un drept garantat, deci angajatorul poate decide să o refuze.

„Salariații nu au un drept legal la pensie parțială”, spune Schipp.

Cu toate acestea, acest drept poate fi inclus în contractele individuale de muncă sau în contractele colective. În lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul poate, totuși, să decidă să permită plecarea mai devreme a angajatului, în mod voluntar, scrie ziarulromanesc.de.

Dacă angajatorul este de acord, compensația pentru perioada de pensionare parțială constă în jumătate din salariul anterior, supus contribuțiilor de asigurări sociale, și o sumă adițională.

Conform legislației, această contribuție suplimentară trebuie să reprezinte cel puțin 20% din salariul din timpul pensiei parțiale.

„Angajatul poate negocia chiar și o contribuție suplimentară de peste 20% din partea angajatorului”, spune Schipp.

Au fost menționate cazuri în care angajații semi-pensionați au primit până la 90% din salariul lor inițial. În plus, angajatorul continuă să plătească contribuții la fondul de pensii, cel puțin 80% din contribuțiile la asigurările de pensie, dar nu mai mult de 90%.

Există două tipuri de modele pentru pensionarea parțială

Există două tipuri de modele pentru pensionarea parțială: modelul de distribuție egală și modelul bloc. În modelul de distribuție egală, orele de lucru sunt reduse la jumătate imediat. Salariul este, de asemenea, redus la jumătate și apoi mărit cu cel puțin 20%.

Suma adițională poate fi mai mare și este, de asemenea, neimpozabilă. Angajatorul continuă să plătească cel puțin 80% din contribuțiile la asigurările de pensie, astfel încât angajatul să nu aibă pierderi semnificative atunci când se apropie de vârsta de pensionare.

În cadrul modelului bloc, perioada până la vârsta de pensionare este împărțită în două blocuri de aceeași durată. În primul bloc, angajatul își continuă activitatea ca de obicei, iar în al doilea bloc nu mai lucrează deloc. În acest model, salariul se reduce la jumătate pe întreaga perioadă, adică în ambele faze. Totodată, angajatorul trebuie să ofere suma suplimentară de cel puțin 20% din salariul redus.

În esență, în orice moment, cineva poate decide să se retragă din activitatea profesională, atâta timp cât a acumulat suficient de mulți bani pentru a-și asigura traiul. Există o regulă simplă pentru acest lucru: pentru a fi pregătit pentru pensie, trebuie să economisiți de 25 de ori costul vieții pe an.

Deci, cineva care cheltuiește în prezent aproximativ 2.000 de euro pe lună ajunge la un total anual de 24.000 de euro. Pentru a ieși la pensie mai devreme, ar trebui să fi economisit 600.000 de euro.