Supervizorii băncilor austriece le-au recomandat băncilor să-şi limiteze liniile de finanţare către subsidiarele din Europa de Est, pentru a ajuta la păstrarea ratingului AAA al Austriei. Anunţul nu a întârziat să atragă criticile legislatorilor din Europa de Est, îngrijoraţi că aceste reglementări ar putea afecta creşterea economiei în regiune.
Raiffeisen, Volksbanken, Erste Group Bank AG şi alte bănci austriece, inclusiv Bank Austria AG, divizie a UniCredit, sunt cei mai mari creditori din Europa de Est, având împrumutaţi 266 miliarde de dolari.
Sursele citate de Bloomberg susţin că Andreas Ittner, directorul băncii centrale de la Viena, va încerca să folosească reuniunea pentru a obţine sprijinul colegilor săi din Europa de Est.
În 24 noiembrie, preşedintele român Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa ca anunţul Băncii Naţionale a Austriei cu privire la reducerea fluxurilor de capital în statele din zona non-euro să fie o eroare sau o neînţelegere a efectelor pe care acest lucru le-ar produce.
Conform datelor FMI, finanţarea de la băncile din Europa Occidentală a adăugat 1,5 puncte procentuale la creşterea anuală a Produsului Intern Brut din 2003 în 2008 în Europa de Est. Creditarea în regiune a slăbit probabil în a doua jumătate a lui 2011 în cele 20 de state monitorizate de BERD, a anunţat recent instituţia.
Recesiunea din 2009 din Europa de Est a provocat pierderi băncilor austriece din cauza creşterii creditelor neperformante.