O majoritate parlamentară formată din deputaţii Partidului Popular Austriac (OVP) şi cei ai Partidului Libertăţii (FPO) a adopta joi seara un proiect de lege care interzice cerşitul în toate provinciile Austriei Superioare, scrie Osterreich în ediţia de vineri.
Partidul Social Democrat şi Verzii s-au opus, însă proiectul de lege a trecut, iar un vot final urmează să aibă loc pe 10 martie.
Liderul grupului parlamentar al OVP, Thomas Stelzer, a precizat că proiectul de lege prevede amenzi pentru persoanele care exploatează copii sau alte categorii aflate în nevoie, cu scopul de a obţine câştiguri.
Acesta va fi un mod eficient de combatere a bandelor organizate de cerşetori care acţionează în număr mare în oraşele sau în capitalele de land austriece, iar proiectul de lege prevede extinderea competenţelor poliţiei în a acţiona pentru limitarea fenomenului cerşetoriei.
SPO consideră că acest proiect de lege este o decizie ‘pripită şi imatură’, iar preluarea de către o forţă de securitate a acestei atribuţii creştere pericolul violenţei.
Verzii critică faptul că organismele locale de securitate socială din landuri nu au un personal suficient de instruit pentru a putea administra o asemenea problemă.
Cerşetorii, care provin în special din Europa de Est, iar mulţi dintre ei sunt români, pot fi văzuţi zilnic în metroul vienez, la orele de vârf ale dimineţii sau pe parcursul zilei.
Ei practică ceea ce autorităţile numesc ‘cerşetoria agresivă’, adică abordează direct călătorii din metrou cerându-le bani. Cu excepţia copiilor sau adolescenţilor care cerşesc în mijloacele de transport, cerşetorii bătrâni sunt îmbrăcaţi murdar, miros urât şi exhibă diverse handicapuri dezagreabile privirii.
Mecanicii de metrou, care monitorizează trenul prin camere video, sunt nevoiţi să întârzie plecarea şi vin în vagon pentru a-l coborî pe cerşetor în staţie, dar acesta poate fi văzut în trenul următor, cerşind din nou.
Venituri de până la 200.000 de euro pe lună
Potrivit Poliţiei austriece, batrânii care cad victime bandelor organzizate de cerşetori sunt aduşi în Austria sub promisiunea că vor beneficia de tratament medical, după care sunt cazaţi în apartamente clandestine, câte 20 de persoane într-o cameră, unde primesc o masă pe zi.
Un cerşetor poate strânge din mila publică în jur de 80 de euro pe zi, iar câştigul şefilor de bandă poate ajunge până la 200.000 de euro pe lună.
Moda aşa-numitului ‘cerşit creativ’, neagresiv, este larg raspândită la Viena unde, pentru a câştiga bani, studenţi dau mini-concerte de muzică clasică sau modernă la colţ de stradă, oameni-statuie stau nemişcaţi ore în şir cu cutiuţa pentru bani la picioare, rapperi dau spectacole de break dance pe asfaltul din Stephanplaz sau ‘vânzători’ ambulanţi oferă trecătorilor, contra cost, reviste sau alte tipărituri publicitare, care de fapt se distribuie gratuit.
SURSA: Agerpres