Guvernul a amânat până în 25 august 2019 obligativitatea certificării tuturor constructorilor, proiectanţilor şi consultanţilor din construcţii, după ce a realizat că încă nu există instituţia care să emită aceste documente. Legea prevedea ca toţi actorii din construcţii să aibă acest certificat din 28 februarie 2018.
„Vedem dezinteresul ministerial de a nu materializa o prevedere legală, care ar filtra prezenţa companiilor care nu au palmares şi care obţin lucrări cu sprijin politic. Credem că Ministerul Dezvoltării nu are un interes pentru a reglementa activităţile din sectorul construcţiilor, ci este mai apropiat de interesele autorităţilor centrale şi locale şi al entităţilor achizitoare de la nivel local. A lucra cu statul pe acest subiect este o sămânţă de corupţie potenţială“, a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.
Guvernul spune că lucrează la dezvoltarea unui Registru Naţional al Certificărilor în Construcţii, care va deveni funcţional în următoarele 12 luni. Acest registru ar trebui să emită constructorilor, proiectanţilor şi consultanţilor în construcţii nişte certificate ce vor ţine cont, printre altele, de legalitatea funcţionării firmelor, solvabilitatea acestora, dar şi dacă şi-au achitat taxele şi impozitele la stat.
Motivul introducerii acestui certificat este acela de a adjudeca lucrări de construcţii către cele mai competente firme din domeniu, lucru care ar trebui să ducă la o simplificare a accesului constructorilor la participarea la licitaţii.
CITITI SI Constructorii: Nu vrem să fim sclavi pentru primari, miniştri sau directori de regii autonome
La rândul lor, constructorii spun că, în timpul mandatului Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, au elaborat un proiect de hotărâre de guvern privind certificarea companiilor de construcţii, care a fost ignorat de miniştrii care s-au succedat de atunci.
Ei propuneau înfiinţarea unui organism constituit din organizaţii profesionale şi patronale şi universităţile tehnice de construcţii. „Ca în multe ţări din comunitatea europeană, această certificare trebuie dată de o entitate distinctă, care să nu aibă statul prezent în decizie. Statul poate fi doar observator în mecanismul de certificare, pentru a se asigura că nu sunt încălcări ale legislaţiei“, spune Plosceanu.
Până la implementarea legii, ARACO continuă procedurile interne de certificare a companiilor. În februarie 2018 a organizat prima sesiune din acest an de certificare a capabilităţii societăţilor de construcţii fiind emise certificate pentru Bog’Art din Bucureşti, ACI Cluj, Recon Craiova, DAS Iaşi, ELCO Botoşani, Hidroterm Roman şi Agriconstruct Bacău.