România pregătește o schimbare majoră pentru șoferi. Într-o inițiativă fără precedent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță crearea unui sistem național de evidență pentru vehiculele avariate. Fiecare mașină implicată într-un accident va fi urmărită atent printr-o bază de date interconectată.
Noua măsură vizează transparența în piața auto, dar aduce și sancțiuni suplimentare pentru șoferii care nu își repară corespunzător vehiculele.
România pregătește o schimbare majoră pentru șoferi
Vicepreședintele ASF, Adrian Mititelu, a anunțat că instituția pregătește un amplu proiect de digitalizare care să îi vizeze și pe acei șoferi implicați în accidente rutiere.
Autoritatea va construi o bază de date care va cuprinde toate vehiculele implicate în accidente de circulație. Fiecare autovehicul va avea un istoric complet de daunalitate, în care vor fi notate date precum momentul, locul și tipul reparațiilor efectuate.
În acest mod, statul va introduce un așa-numit „cazier auto” pentru fiecare mașină.

Pentru realizarea acestui sistem, platforma actuală a polițelor RCA va fi integrată cu bazele de date ale Poliției Rutiere și Registrului Auto Român (RAR). Vor mai fi conectate firmele de asigurări și service-urile autorizate de Registrul Auto Român.
„O direcție în care este necesară o evoluție pozitivă este cea a integrării sistemelor informatice.
Din fericire, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) deține și administrează un sistem IT bine pus la punct, dar care necesită integrări cu RAR, cu Poliția Rutieră, cu asigurătorii, pentru a avea informații mai multe într-o perioadă mai scurtă și cu o utilitate mai mare pentru toți cei implicați.
În baza acestei integrări, vom avea „un cazier sau un certificat de daunalitate” pe care îl putem obține pentru orice vehicul care a avut o poliță RCA”, a explicat Mititelu pentru Profit.ro.
Mașinile cu accidente vor fi monitorizate strict
Prin noul sistem, atât instituțiile statului, cât și potențialii cumpărători de autoturisme vor putea verifica istoricul unui vehicul. Vor afla cu exactitate dacă a fost implicat într-un accident, dar și unde și cum a fost efectuată reparația.
În plus, RAR va primi date în timp real despre vehiculele accidentate și va avea posibilitatea de a convoca proprietarii pentru verificări suplimentare.
„De asemenea, cei de la RAR vor avea informații despre vehiculele implicate în evenimente rutiere și, în acest fel, instituția poate lua decizia de a chema pe cei implicați în evenimentul rutier.
Totodată, se poate analiza și verifica dacă vehiculele implicate într-un eveniment rutier au fost reparate în rețeaua de service-uri auto, care se află sub autoritatea RAR, și, astfel, se pot face verificări printr-o nouă inspecție tehnică periodică”, a subliniat oficialul ASF.
Șoferii cu istoric negativ vor plăti mai scump
Implementarea cazierului auto va influența direct prețul polițelor RCA. Asigurarea auto obligatorie va fi recalculată în funcție de istoricul daunelor unui vehicul sau al șoferului.
„Aceste două elemente, certificatul de daunalitate și integrarea sistemelor informatice, sunt parte din setul de amendamente la legislația RCA care se discută la nivelul Camerei Deputaților.
Sperăm să fie parcurs și adoptat în perioada următoare. Va fi și o perioadă de implementare. Tehnic, există un acord între părți, dar trebuie să existe și baza legală pentru dreptul de a transfera între autorități informații din bazele de date”, a precizat Adrian Mititelu.
În viitor, șoferii cu istoric negativ vor plăti prime RCA mai ridicate. În plus, mașinile avariate vor trebui obligatoriu reparate într-un service autorizat. În caz contrar, proprietarul riscă să fie convocat la RAR pentru o inspecție tehnică detaliată.
Dacă se va constata că reparațiile nu au fost făcute corespunzător, certificatul de înmatriculare al mașinii va fi suspendat automat.