De la 1 decembrie 2024, RAR va introduce certificatul auto-pass

Începând cu 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român (RAR) va introduce certificatul auto-pass pentru toți cei care vând mașini second-hand. Certificatul auto-pass va arăta câți kilometri are mașina și va include informații oficiale despre istoricul ei.

Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul pot solicita documentul. Tot ce trebuie este să introducă în aplicația digitală câteva date despre mașină, inclusiv numărul de identificare al vehiculului (VIN). Certificatul costă 42 de lei, iar vânzătorii sunt obligați prin lege (Legea nr. 142/2023 și OMTI nr. 210/2024) să îl ofere cumpărătorilor atunci când se face vânzarea.

Documentul se poate obține online, pe site-ul www.rarom.ro, iar aplicația va fi disponibilă până la începutul lunii viitoare. Nu este nevoie ca mașina să fie dusă fizic la o reprezentanță RAR.

Ce va conține certificatul auto-pass?

Certificatul Auto-Pass pe care îl vei primi va conține:

  • toate citirile kilometrilor (odometrului) raportate de stațiile ITP unde a fost dusă mașina;
  • detalii despre reparații ușoare făcute în service-uri autorizate;
  • informații despre reparații mari, rezultate din accidente grave care au afectat frânele, direcția sau structura mașinii;
  • date legate de inspecțiile tehnice periodice (ITP).

În viitor, pe măsură ce baza de date va deveni mai completă, vei putea afla și:

  • kilometrajul mașinii înainte ca aceasta să fi fost adusă în România;
  • informații de la service-urile oficiale ale mărcii;
  • eventuale rechemări ale mașinii în service, stabilite de producător.

Auto-Pass este foarte util dacă vrei să te asiguri că mașina pe care o cumperi este în stare bună, că nu are probleme grave și că e sigură pentru trafic. De asemenea, noile legi (Legea nr. 142/2023 și OMTI nr. 210/2024) interzic complet modificarea kilometrajului.

Nu doar că este ilegal să „umblăm” la kilometraj, dar și încercarea de a influența datele despre kilometraj este strict interzisă. Dacă odometrul (contorul de kilometri) e stricat, proprietarul va fi obligat să îl repare.

Despre RAR

Registrul Auto Român (RAR) creează și administrează o bază de date electronică numită „registrul istoricului vehiculelor”. Acest registru include informații despre mașinile înmatriculate sau înregistrate în România, obținute din mai multe surse:

  • date colectate de RAR când identifică un vehicul sau când face inspecția tehnică periodică (ITP), fie la reprezentanțele RAR, fie la stațiile autorizate;
  • informații de la atelierele care verifică tahografele (aparatele ce înregistrează viteza) și limitatoarele de viteză;
  • informații de la service-uri autorizate, care fac reparații, întreținere, modificări sau reconstrucții de vehicule;
  • date transmise de producătorii de mașini, de reprezentanții lor autorizați, importatori sau distribuitori de vehicule noi.

RAR se ocupă să pună la dispoziție echipamentele și personalul necesar pentru a respecta toate aceste cerințe.