Certificat RAR Auto Pass. Documentul obligatoriu pentru vânzarea mașinii

mașina, vanzare, rar

SURSA FOTO: Dreamstime

Certificat RAR Auto Pass, un document obligatoriu pentru toți cetățenii români care plănuiesc să își vândă automobilele. Măsura se va aplica din toamna anului 2024. Ministerul Transporturilor a transmis toate informațiile pe care trebuie să le știe vânzătorii de mașini.

Certificat RAR Auto Pass, o obligație pentru vânzătorii de mașini

Certificat RAR Auto Pass. Începând cu toamna acestui an, persoanele care vând un autoturism în România vor fi obligate să furnizeze cumpărătorilor certificatul RAR Auto-Pass. Fără acest document, tranzacția de vânzare nu va putea fi finalizată.

În cadrul acestui document, vor fi incluse mai multe detalii despre autoturism, obținute dintr-un registru electronic ce cuprinde istoricul automobilelor rutiere înregistrate în țara noastră.

Pentru a implementa aceste măsuri, Ministerul Transporturilor a decis, prin intermediul unui ordin publicat joi în Monitorul Oficial, conținutul informațiilor care vor fi înregistrate în registrul electronic al istoricului vehiculelor. Totodată, a fost prezentat și modelul certificatului care urmează să fie emis de RAR, începând din această toamnă, pentru toți cei care doresc să-și vândă autoturismul.

Informațiile furnizate de stațiile de inspecție tehnică periodică (ITP) autorizate și de atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate, în cadrul fiecărei inspecții efectuate pentru un autovehicul, vor cuprinde:

1. Data inspecției;
2. Numărul de identificare al autovehiculului;
3. Valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului.

Service-urile autorizate vor furniza, la rândul lor, informații

Informațiile furnizate de către service-urile autorizate să desfășoare activități de reparații, întreținere, reglări funcționale, modificări constructive și reconstrucție a vehiculelor rutiere, cu ocazia fiecărei prestații efectuate pentru un autovehicul, vor fi următoarele:

1. Data prestației;
2. Numărul de identificare al autovehiculului;
3. Valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului, dacă este cazul;
4. Tipul prestației:
– Reparație
– Întreținere
– Revizie periodică
– Reglare funcțională
– Modificare constructivă
– Reconstrucție
– Actualizare software
– Înlocuire sezonieră a anvelopelor.

Mașini pe șoselele românești / SURSA FOTO: Dreamstime

Informații oferite de operatorii economici autorizați

Operatorii economici autorizați, în momentul efectuării oricărei reparații și/sau înlocuiri a odometrului la un autovehicul, sunt obligați să furnizeze următoarele informații:

1. Data prestației;
2. Numărul de identificare al autovehiculului;
3. Valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului înainte de intervenție;
4. Valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului după intervenție;
5. Tipul prestației:
– Reparație odometru
– Înlocuire odometru.

Operatorii economici autorizați trebuie să furnizeze următoarele informații cu ocazia fiecărei reparații și/sau înlocuiri a odometrului din dotarea unui autovehicul:

1. Data efectuării prestației;
2. Numărul de identificare al autovehiculului;
3. Valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului înainte de intervenție;
4. Valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului după intervenție;
5. Tipul prestației: reparație odometru / înlocuire odometru.

De către operatorii economici autorizați care dețin acreditare din partea producătorului autovehiculului respectiv sau de la reprezentantul său autorizat, cu ocazia primei prezentări a autovehiculului în rețeaua de reparații a producătorului sau la solicitarea expresă a Registrului Auto Român (RAR), se vor furniza următoarele informații:

1. Numărul de identificare al autovehiculului;
2. Data și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului pentru fiecare înregistrare existentă în baza de date a producătorului respectiv referitoare la istoricul indicației odometrului pentru perioada anterioară înregistrării sau înmatriculării în România.

Mașini de lux / SURSA FOTO: Dreamstime

Obligații ale producătorilor de mașini și ale reprezentanților lor autorizați

Producătorii, reprezentanții autorizați, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere trebuie să furnizeze informații despre campaniile de rechemare, inițiate atunci când sistemele sau componente prezintă un risc semnificativ pentru siguranța rutieră, sănătatea publică sau mediul înconjurător:

1. Numele producătorului vehiculului
2. Marca vehiculului
3. Tipul vehiculului
4. Denumirea comercială a vehiculului
5. Codul campaniei de rechemare
6. Numele campaniei de rechemare
7. Descrierea pericolului
8. Modul de informare a deținătorilor
9. Durata aproximativă a remedierii
10. Lista operatorilor economici autorizați din România
11. Numărul de identificare al vehiculelor vizate
12. Evoluția campaniei de rechemare

Cum poate fi obținut certificatul RAR Auto-Pass

RAR va completă informațiile menționate cu cele obținute în timpul identificării unui vehicul sau în timpul efectuării Inspecției Tehnice Periodice (ITP) în reprezentanțele RAR.

Aceste informații includ data prestației, numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului.

Pe lângă aceasta, ordinul Ministerului Transportului stabilește și formatul certificatului RAR Auto-Pass, pe care autoritatea îl va emite la cerere, contra cost, pentru autoturisme și autovehicule utilitare ușoare.

Iată cum va arăta certificatul RAR Auto-Pass, îl puteți consulta, AICI.

Solicitarea certificatului se realizează prin expedierea unei cereri către RAR. Formatul cererii este disponibil într-un aspect tehnic ce permite descărcarea și editarea acestuia în mediul electronic, fiind accesibil pe pagina web oficială a regiei. Documentația trebuie să includă o variantă electronică a actului de identitate.

Dacă în baza de date electronică a istoricului vehiculelor nu există informații referitoare la autovehiculul respectiv, RAR va elibera gratuit un document în format electronic, conform standardelor actuale stabilite.