Premierul Nicolae Ciucă a admis că toate variantele sunt pe masă, iar dacă situația o va impune, nu va ezita să ia această decizie pentru introducerea certificatului COVID. Acesta a explicat că siguranța și sănătatea cetățeanului este cea mai importantă și va recurge la acest gest dacă în acest mod se pot salva vieți.
Premierul Nicolae Ciucă a admis posibilitatea introducerii obligativităţii certificatului verde COVID fie prin adoptarea într-o sesiune extraordinară a Parlamentului, fie prin asumarea răspunderii Guvernului. El a declarat, în cadrul unei emisiuni la TVR 1, că, în cazul în care situaţia o impune, Parlamentul ar putea fi convocat în sesiune extraordinară pentru a dezbate legea privind introducerea certificatului verde.
„Fiecare dintre aceste variante se găseşte pe masă şi, în felul acesta, dacă situaţia o va impune, vom face apel la Parlament să intre în sesiune extraordinară şi să adoptăm una dintre ele – fie legea care există acum, cu amendamentele necesare, fie o asumare la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să avem acest certificat COVID”, a afirmat Ciucă.
Referitor la unele opinii vehiculate în mass-media că asumarea răspunderii Guvernului ar fi o capcană care i-ar putea fi întinsă din punct de vedere politic, şeful Executivului a spus că nu este dacă în acest mod se pot salva vieți.
„Dacă vom salva cât mai multe vieţi şi prin această decizie vor muri cât mai puţini oameni, nu este o capcană pentru mine. Nu cred că ar fi o capcană pentru nimeni. Important este să prevaleze siguranţa şi sănătatea cetăţeanului”, a explicat premierul.
Certificatul COVID, un instrument bun pentru a determina vaccinarea populației
Recent, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Matei Balş” din Capitală, Cătălin Apostolescu, a vorbit despre certificatul COVID și importanța acestuia, în contextul în care mulți specialiști consideră că ar fi de mare ajutor.
„Certificatul COVID este un instrument foarte util pentru a motiva populația să se vaccineze. Scopul nostru este să vaccinăm un procent cât mai mare din populație. În felul acesta putem opri circulația virusului sau măcar putem spera că vom avea doar forme ușoare, care să nu pună viața în pericol. De aceea noi, medicii, resimțim nevoia acestui instrument”, a declarat Cătălin Apostolescu.
Ce spune Alexandru Rafila despre certificatul COVID?
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă lipsa certificatului COVID ar putea să ne ducă la un lockdown sau la închiderea școlilor.
„O să discutăm. Nu aş vrea să fac acum aprecieri de acest gen, eu sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Vedeți că sunt și țări care în momentul de față au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. (…) Consecințele închiderii pe durate lungi și, din păcate, am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile. O să discutăm cu toți colegii din zona de sănătate, din zona de educație, încât să putem lua decizii echilibrate.
Noi de asta ne dorim şi apelul pe care l-a făcut și domnul doctor Apostolescu să facem un efort comun, efortul comun se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea, cred că ăsta este un lucru extrem de important, prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității din școli”, a declarat Alexandru Rafila.