Controverse în coaliţia de guvernare, pe tema noii forme a certificatului verde!
De ce întârzie adoptarea legii certificatului verde în România?
Totul a fost lămurit de către Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Acesta a explicat, într-o intervenţie TV, de ce coaliţia de guvernare refuză actuala formă a certificatului, motiv pentru care adoptarea acestuia întârzie.
“Toată lumea este absolut de acord cu acest mecanism, cu necesitatea introducerii acestui mecanism. (…) E vorba despre o calibrare și identificare a celei mai potrivite formule finale.
Sunt mecanisme și abordări un pic diferite care privesc, până la urmă, același lucru. Am văzut că au fost forme diferite.
Pașii necesari au fost parcurși, dar rămâne această decizie de luat. (…) E important să facem ceea ce ține de fiecare în parte”, a explicat Andrei Baciu pentru Digi24.
Se tem guvernanţii de reacţia AUR?!
Secretarul de stat a fost întrebat în continuare dacă adoptarea certificatului verde este o chestiune de curaj, având în vedere acuzaţiile că guvernanţilor le-ar fi teamă de protestele organizate de AUR, în cazul în care noua formă a documentului va fi introdusă.
“Din punctul meu de vedere, toate lucrurile pe care le-am prezentat și care s-au făcut la Ministerul Sănătății, spre exemplu, în ultima perioadă, nu au nicio legătură cu vreo dezbatere politică. Sunt lucruri profesionale, tehnice, medicale, bazate pe dovezi științifice.
Cred că asta e ceea ce îi interesează pe oameni, nu ce spune opoziția vs. puterea ș.a.m.d.”, a fost replica dată de Andrei Baciu.
160 de centre de evaluare COVID, ce vor ajuta la eliberarea presiunii pe spitale
În altă ordine de idei, secretarul de stat a vorbit despre cele 160 de centre de evaluare pentru pacienții COVID ce vor fi deshise în România. Este vorba despre centre unde se vor putea testa şi primi tratament persoanele asimptomatice sau cu forme uşoare ale bolii.
“Săptămâna viitoare oamenii vor avea aceste informaţii, unde mă testez, ce fac? Vor putea să meargă la medicul de familie. Al doilea lucru, să presupunem că, din nefericire, diagnosticul este infecţie cu SARS-CoV-2. Ce fac atunci?
Dacă am o urgenţă medicală, nu ezit, 112, sun la urgenţe, însă este esenţial să nu colmatăm sistemul medical şi Urgenţele. Tocmai de aceea a fost creat acest mecanism de centre de evaluare şi primele au fost identificate deja, 160 de centre.
Cei care au o formă uşoară, cei care sunt aproape asimptomatici sau cei care au un factor de risc, un diabet, insuficienţă cardiacă, nu mai merg la camera de gardă, ci în astfel de centre de evaluare şi pentru cei eligibili se administrează antivirale.
Vor funcţiona cât este nevoie. Rolul lor este de a degreva, de a prelua din sarcina epidemiologică a spitalelor, a UPU şi de a trata şi gestiona clinic pacienţii. Săptămâna aceasta au avut loc două discuţii ample cu spitalele, cu CNAS, însă ce e important este că oamenii se vor testa mai uşor şi aceste centre de evaluare vor fi publice, va exista o hartă interactivă.
Oamenii vor putea merge direct, chiar şi cu maşina personală”, a mai precizat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.