Medicii din România, la capătul puterilor!
Din cauza capacității sale de răspândire, varianta Omicron va fi dominantă în două săptămâni. Țara noastră a înregistrat deja 92 de infectări cu noua tulpină, iar autoritățile se pregătesc pentru valul 5. În acest context, medicii fac apel la autorităţi şi politicieni pentru a impune certificatul COVID.
„Nu e cazul să mai inventăm noi roata. Atâta vreme cât celelalte state ale Uniunii Europene au considerat că este corect și benefic să adopte acest certificat, eu din toată această atitudine ambiguă în privința certificatului verde înțeleg că în continuare democrația, totuși, este nu foarte bine înțeleasă în România și alături de acest lucru pot spune că primează alte interese decât sănătatea publică”, a declarat Silvia Nica, medic-șef UPU la Spitalul Universitar din Capitală, la Digi 24.
De asemenea, aceasta a fost întrebată dacă medicii se simt ca și cum sunt lăsați să lupte singuri împotriva pandemiei și noii variante.
„Da. Categoric da. Nu neapărat singuri, pentru că nu pot să spun că nu am avut ajutor din partea autorităților. Dar ar fi fost un ajutor în plus. Este ca și cum avem motorul bărcii, pornim pe mare la drum, însă ne bate vântul din față, pus de către cineva”, a mai spus aceasta pentru Digi24.
Nu este singura care spune acest lucru
La rândul său, managerul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală spune că medicii resimt nevoia acestui instrument, în condițiile în care valul cinci ar putea fi de o amploare mai mare faţă de valul patru, când sistemul sanitar a fost copleșit.
„Noi, medicii, resimțim nevoia acestui instrument. Pandemia nu este a noastră, a medicilor, pandemia este a întregii societăți și întreaga societate trebuie să se implice în rezolvarea acestei pandemii, inclusiv autorități și clasă politică.
Marea Britanie sau Franța, care au populații de 3-4 ori mai mari, au înregistrat în ultimele zile câte 100 de mii de cazuri, deci dacă împărțim 100.000 la 3 sau la 4, putem să ne așteptăm să avem și noi circa 25.000 de cazuri. Dar ținând cont de faptul că în Franța și Marea Britanie procentul de vaccinare este mult mai mare decât în România, s-ar putea ca noi să nu avem 25 de mii de cazuri, ci să avem mai multe cazuri, 30 de mii sau 35 de mii.
Dacă din aceștia se internează în spital doar 1 la sută tot înseamnă 350 sau 250 de pacienți care se vor interna zilnic. Înmulțiți cu 7, să zicem, într-o săptămână, pentru că un pacient care se internează astăzi probabil că va fi externat peste o săptămână, asta ar însemna undeva la 1.500 de internări pe săptămână, deci clar va există o presiune”, a declarat Cătălin Apostolescu, managerul de la Institutul „Matei Balş” din București, într-o conferință de presă la care a participat și Alexandru Rafila.