Premierul interimar, Florin Cîţu, a declarat joi, referitor la cei care cer acordarea certificatului verde şi celor care au trecut asimptomatic prin COVID-19 că ”nouă ne place să reinventăm toate aceste lucruri”. Premierul a amintit că în nicio altă ţară nu există această variantă.
Totodată, Florin Cîţu a spus că se iau în continuare măsuri pentru a asigura locuri pentru pacienţi care ajung la ATI.
”Avem peste 1.900 de persoane în secţii ATI. Arată că am putut să creştem numărul de paturi foarte rapid. Vom depune eforturi în continuare să avem toate resursele, să ne asigurăm că cei care ajung acolo au cele mai bune condiţii, în acelaşi timp ar fi bine să nu se mai ajungă în ATI şi ar fi bine să se vaccineze”, a declarat Florin Cîţu.
Florin Cîțu: Nouă ne place să reinventăm toate aceste lucruri
Referitor la o eventuală acordare a certificatului verde şi celor care au trecut asimptomatic prin infecţia cu coronavirus, Florin Cîţu a afirmat:
”Trebuie discutat cu specialiştii, dacă este o variantă. Acuma, nouă ne place să reinventăm toate aceste lucruri. Cei care au trecut prim boală sunt înregistraţi la DSP. Nu ştiu dacă există vreo ţară în Europa unde certificatul verde a fost extins pentru persoanele care au anticorpi descoperiţi prin altă metodă, dar vom vedea”.
Preşedintele PNL consideră că cel mai simplu ar fi ca şi în România să se introducă aceleaşi măsuri pentru angajaţii din anumite domenii care sunt aplicate în majoritatea ţărilor.
”E trist să vezi că PSD se cramponează de fiecare dată şi când este o măsură bună încearcă să o amâne”, a mai afirmat Florin Cîţu.
În acest sens, deputatul PSD, Alexandru Rafila a declarat, joi, că proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde de vaccinare la locul de muncă a fost scris prost şi că are mai multe probleme, inclusiv de discriminare între categorii sociale şi i-a criticat pe iniţiatori pentru că au venit cu o ”chestiune discreţionară”. Expertul a precizat că, decât să amendezi proiectul, mai bine îl rescrii.
Limitarea drepturilor prin Certificatul verde este legală
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a spus clar că introducerea acestui certificat în vederea protejării vieţii cetăţenilor este un atribut al statului român, astfel că nu este nici discriminatoriu, nici neconstituţional.
“Pe fond, însă, articolul 53, alineatul 1 din Constituţie spune clar că statul poate limita drepturi fundamentale şi libertăţi cu scopul de a proteja sănătatea publică.
Statul când adoptă astfel de măsuri îşi îndeplineşte obligaţie pozitivă constituţională, ia măsuri prin care protejează viaţa oamenilor, iar dacă le ia cu acest scop şi respectând anumite reguli de proporţionalitate aceste măsuri nu sunt discriminatorii, nu sunt neconstituţionale”, a explicat, joi, preşedintele CNCD.