„În evenimentul anterior a fost raportată utilizarea unui virus de computer denumit Nimkey. Chiar dacă acest virus a ţintit în principal instituţiile bancare din SUA, el poate fi utilizat pentru a accesa datele de identificare ale utilizatorilor şi poate transfera valori“, a declarat purtătoarea de cuvând a Comisiei Europene (CE), citată de Reuters.
Instituţia europeană s-a mai confruntat cu o situaţie similară în luna februarie, când hackerii au ţintit Registrele Naţionale pentru a accesa conturile certificatelor CO2, însă Comisia a adoptat măsuri de reducere a riscului tranzacţiilor neautorizate şi al fraudelor.
Săptămâna trecută, Registrul Naţional German (DEHSt) a fost închis pentru două zile după un atac informatic online realizat cu ajutorul unui virus informatic.
„Comisia caută în continuare soluţii pentru a asigura securitatea certificatelor CO2. Tuturor utilizatorilor le-a fost reamintit faptul că trebuie să utilizeze antiviruşi la zi să-şi scaneze computerele în mod regulat“, a mai spus reprezentantul CE.
Reprezentanţii Holcim au declarat pentru Capital că certificatele furate ar putea fi deja în posesia altor companii care le puteau cumpăra de la Registrele Naţionale din alte ţări ale Uniunii Europene, în conturile cărora au fost trasferate cele 1,6 milioane de certificate furate.
Conturile Holcim România au fost acesate ilegal în data de 16 noiembrie 2010. Infractorii au sustras 1,6 milioane certificate CO2, dintre care 600.000 au fost recuperate şi returnate companiei. Producătorului de ciment i-au fost alocate 2,6 milioane de „certificate vezi“, ceea ce înseamnă că a pierdut peste jumătate din acestea. Valoarea prejudiciului ajunge la 15 milioane de euro.
Tranzacţii ilegale de 5 mld. euro
Numai în 2009, tranzacţiile frauduloase cu certificate de emisii de carbon din Uniunea Europeană au generat pierderi fiscale în valoare totală de 5 mld. euro pentru mai multe state membre, potivit agenţiei Europol.
Autorităţile estimau la sfârşitul anului trecut că, în unele ţări, până la 90% din rulajul pieţei creditelor pentu emisii de carbon reprezintă rezultatul unor fraude şi au avertizat că, în curând, acelaşi tip sistem infracţional ar putea apărea în sectoarele gazelor naturale şi electricităţii.
Certificatele de carbon sunt cumpărate din statele membre unde sunt scutite de taxe şi vândute în alte ţări, unde cumpărătorii sunt obligaţi să plătească şi TVA. Făptuitorul "dispare" apoi fără a pasa contravaloarea taxei pe valoare adăugată către stat.
Bănci şi brokeri implicaţi
În rapoartele Europol se arată că în acest proces fraudulos sunt implicaţi diverşi intermediari, precum bănci de investiţii şi brokeri, care s-au plâns către autorităţi că s-au regăsit în poziţia de a acoperi taxele neplătite.
Europol, agenţia europeană de poliţie, a anunţat că a început "un proiect de investigaţii", pentru a identifica structurile de crimă organizată din spatele fraudelor cu certificare de emisii.
Autorităţile europene au detectat pentru prima dată acest tip de fraudă în ultima parte a anului 2008. Franţa, Olanda şi Marea Britanie şi-au readaptat ulterior legislaţia pentru a face imposibil acest tip de infracţiune.