Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a vândut, luni, certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de 1,47 miliarde lei, sub valoarea programată, de două miliarde lei, la un randament mediu de 10,87%, în scădere cu 0,17 puncte faţă de cel de la licitaţia anterioară pentru astfel de titluri.

Randamentul maxim oferit de către MFP a fost de 11%, iar valoarea totală a cererii pentru titluri s-a ridicat la 2,88 miliarde de lei, potrivit Mediafax.

Cea mai recentă licitaţie pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni a fost realizată la 15 iunie, când Finanţele au vândut certificate de 1,947 miliarde lei, dublul valorii programate, de un miliard lei, la un randament mediu de 11,04%.

Următoarea licitaţie, pe 22 iulie

Ministerul a programat pentru luna iulie patru emisiuni de certificate de trezorerie şi două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark, prin care intenţionează să atragă 7,5 miliarde lei.

Următoarea licitaţie pentru certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni va fi organizată la 22 iulie, ministerul urmând să scoată la vânzare titluri de un miliard de lei.

MFP a atras în primul semestru 40,6 miliarde lei prin vânzarea de titluri de stat, suma împrumutată fiind de aproape zece ori mai mare faţă de intervalul similar din 2008, când emisiunile au totalizat 4,48 miliarde lei, şi de peste trei ori mai mare faţă de suma împrumutată pe întreg anul trecut, de 12,5 miliarde lei.

SURSA: Mediafax