Firmele din România vor putea obţine online certificatele care atestă eventualele datorii la bugetul de stat sau la bugetul local, necesare în relaţia cu ANAF, cu finanţatorii şi cu alţi parteneri de afaceri, în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptată, joi, de Guvern, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, într-o conferinţă de profil.
'Ieri (joi – n. r.) a trecut în şedinţa de guvern ordonanţa de urgenţă prin care Ministerul Finanţelor a creat suportul legislativ pentru digitalizarea activităţii ANAF în raporturile cu contribuabilii, privaţi sau publici. La cererea ministerului pentru IMM, certificatele de datorii la bugetul de stat sau bugetul local, precum şi alte înscrisuri pentru IMM-uri, vor fi eliberate online în foarte scurt timp. Acest proces de digitalizare îl consider extrem de important pentru că debirocratizarea şi eficienţa măsurilor sunt foarte importante. Prin digitalizare se poate face acest lucru', a explicat ministrul delegat pentru IMM-uri.
Astfel, firmele vor fi scutite de 'drumuri nesfârşite' pentru a obţine aceste certificate de datorii de la bugetul de stat sau de la cel local, necesare atât în relaţia cu ANAF, cât şi în relaţia cu finanţatorii şi partenerii de afaceri.
Pe de altă pare, ministrul delegat pentru IMM-uri şi Mediul de Afaceri s-a arătat îngrijorat de numărul ridicat de firme care continuă să se desfiinţeze.
'În primele două trimestre, numărul de agenţi economici a crescut cu 12.152, adică numărul firmelor care s-au înfiinţat a fost mai mare decât numărul radierilor. S-au înscris un număr de 48.200 de firme şi s-au radiat 36.000 de firme. Este bine că avem un spor pozitiv în rândul IMM-urilor. Mă îngrijorează însă şi numărul mare de radieri şi de închideri de firme, care a rămas constant în ultima perioadă. Am cerut colegilor mei să facem o cercetare în rândul celor care au închis firmele, să vedem care sunt problemele, să încercăm să răspundem prin politici acestor probleme', a precizat Jianu.
El a reamintit faptul că există programe guvernamentale care sprijină înfiinţarea de noi firme, cel mai de succes fiind programul SRL-D, prin care, în ultimii trei ani, au fost înfiinţate 14.000 de noi firme şi 26.000 de noi locuri de muncă. Programul a avut un buget de 15 milioane de euro, pe care ministrul de resort speră să îl suplimenteze cu fonduri europene.
Sursa: Agerpres