‘Pentru anul 2013, estimam că certificatele verzi vor avea un impact asupra facturii de energie electrică de maximum 53 lei/MWh, dar, în acelaşi timp, energia regenerabilă contribuie la diminuarea preţului energiei pe piaţă. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2012, preţul mediu al electricităţii pe Piaţa pentru Ziua Următoare a fost de 250 lei/MWh, în aceeaşi perioadă a anului 2012, acesta a avut o medie de 150 lei/MWh. Această diminuare de 100 lei/MWh este datorată creşterii ofertei de energie din surse regenerabile, corelată cu scăderea consumului energetic’, precizează Florentina Purice, analist Monsson Group.
Conform sursei citate, în anul 2012, s-au încheiat contracte bilaterale pentru livrarea de energie în bandă în anul 2013 cu preţuri de 225-232 lei/MWh, iar la momentul actual energia cu livrare în bandă se vinde la un preţ de 180 lei/MWh şi chiar de 160 lei/MWh. Consumatorii de energie eligibili beneficiază de aceste reduceri de preţuri înregistrate pe pieţele de energie, administrate de OPCOM, potrivit companiei.
În funcţie de nivelul de consum specific al jucătorilor din piaţă, certificatele verzi reprezintă între 10% şi 17% din factura de energie electrică, în timp ce taxele care se plătesc către stat şi distribuitori reprezintă 25%-50%, iar contribuţia pentru cogenerare se situează între 4 şi 7%.
‘În contextul unui cadru legislativ impredictibil, unii investitori din domeniul energiei regenerabile sunt pe punctul de a se retrage din România sau de a îngheţa investiţiile. Situaţia este una gravă, deoarece energia regenerabilă s-a dovedit în timp a fi cea mai ieftină sursă de energie, nu doar din motivul sustenabilităţii pe termen lung, dar şi datorită faptului că generează reduceri semnificative ale preţului’, adaugă Florentina Purice.
Potrivit analizei Monsson, în România, după instalarea celor circa 2.200 MW în energie eoliană, preţul de pe piaţa SPOT a energiei electrice a atins recent un prag minim de 13,22 lei/MWh, fiind unul foarte competitiv în raport cu cel al altor producători de electricitate.
SURSA: Agerpres