Curtea de Apel Timişoara a decis recent suspendarea certificatului de urbanism nr. 105/ 2007 deţinut de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), document a cărui valabilitate a expirat deja în iulie 2008. Hotărârea Curţii este definitivă şi irevocabilă şi a admis doar suspendarea efectelor de drept ale certificatului, nu şi anularea acestuia. În paralel cu această acţiune, un alt dosar privind anularea certificatului de urbanism nr. 105/ 2007 se află pe rolul Tribunalului Cluj.

Certificatul de urbanism nr. 105/ 2007 a fost emis în iulie 2007 de către Consiliul Local Alba, la cererea RMGC, şi a expirat în iulie 2008 (valabilitatea acestor documente fiind de 12 luni). Certificatul a fost atacat în instanţă de un ONG care a solicitat, în paralel, atât suspendarea cât şi anularea lui. 

Certificatul de urbanism este un act de informare prin care autorităţile aduc la cunoştinţa solicitanţilor cerinţele de urbanism şi avizele necesare pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Acest document nu conferă dreptul de a executa lucrări de construcţii, pentru această activitate fiind necesară existenţa unei autorizaţii de construire.

Hotărârea Curţii de Apel Timişoara nu are legătură cu acţiunea înaintată în instanţă de RMGC împotriva deciziei Ministerului Mediului şi al Dezvoltării Durabile (MMDD) din septembrie 2007 de a suspenda şedinţele Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) din cadrul procesului de evaluare a impactului asupra mediului (EIA) în Proiectul Roşia Montană.

RMGC va solicita un nou certificat de urbanism de la Consiliul Local Alba în momentul în care va solicita şi autorizaţiile de construcţie pentru Proiectul Roşia Montană, se arată în comunicatul companiei.