Certificatul de viață se aplică numai pensionarilor români care locuiesc în țările UE
Anunț important pentru acești români! Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a spus că Certificatul de viață se aplică doar pensionarilor care locuiesc în țările din blocul comunitar.
Prevederile acestui document se aplică din 2007, anul în care România a devenit membră a Uniunii Europene. Acestea se bazează pe un Regulament al Comisiei, din anul 2004.
„Este foarte important să se știe, fiindcă în mediul public cred că a fost un fake news acesta care a stârnit panică în rândul pensionarilor.
Certificatul de viață este doar pentru românii care au reședință în străinătate, deci nu pentru rezidenții din România”, a declarat Simona Bucura Oprescu pentru Gândul.
Ce este certificatul de viață?
Potrivit sursei citate, certificatul de viață este un instrument de verificare administrativă pentru a se evita efectuarea unor plăți necuvenite către beneficiari nerezidenți în România, a căror situație s-a modificat.
Ministrul Muncii a adăugat că „este solicitat (…) pentru a nu trimite pensia cuiva care nu mai este în viață. Sunt state ale Uniunii Europene, Austria, de exemplu, care solicită acest certificat o dată la trei luni”.
„Colegii noștri de la Casa Națională de Pensii Publice au venit cu această schimbare de a solicita la șase luni, ca urmare a măsurilor pe care Curtea de Conturi a României le-a lăsat. Deci, este o chestiune care ține doar de a avea o evidență corectă a românilor, cărora trebuie să le virăm pensii”, a mai precizat oficialul.
Formularul poate fi găsit pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice în 5 limbi: engleză, franceză, italiană, spaniolă și germană.
Inițial, beneficiarul trebuia să trimită documentul anul. Prin noua lege însă, obligativitatea este la 6 luni. Documentul poate fi trimis, de asemenea, în varianta online.
Documentul va trebui depus de două ori pe an
Amintim că noua Lege a pensiilor vine cu încă o schimbare pentru pensionari. Unul dintre articolele legii care se află în Parlament, fiind în plin proces de adoptare, a produs numeroase controverse. Noua lege anunță că așa-numitul „certificat de viață” va trebui depus de către pensionari de două ori pe an.
Astfel, certificatul va fi depus în prima jumătate a anului până cel târziu pe data de 31 martie. În a doua parte a anului, el trebuie depus până la data de 31 septembrie a fiecărui an.
Potrivit noii legi, casele teritoriale de pensii vor avea obligația de a transmite către pensionari câte un exemplar al certificatului de viaţă. Există și în acest caz două termene: 31 decembrie, respectiv 30 iunie. Mai multe puteți citi aici.