Reuniunea extraordinară a Consiliului European, care a avut loc luni şi marţi la Bruxelles, s-a încheiat. România a fost reprezentată de către preşedintele Klaus Iohannis.

Sunt foarte importante măsurile anti-COVID în perspectiva sezonului estival

Câteva dintre subiectele fierbinţi de pe agenda discuţiilor au vizat mersul campaniei de vaccinare la nivel european, relaxarea restricţiilor, precum şi certificatul digital COVID.

Liderii UE au luat notă de progresele înregistrate cu privire la derularea campaniilor de vaccinare, evidenţiind importanţa menţinerii unui ritm accelerat al acestui proces, precum şi a continuării eforturilor de consolidare a producţiei şi furnizării de vaccinuri pe întreg teritoriul Uniunii.

Şefii de stat şi de guvern au subliniat importanţa păstrării unei abordări prudente, în continuare, în gestionarea pandemiei şi a coordonării în gestionarea măsurilor în perspectiva sezonului estival, context în care au salutat acordul obţinut, la nivel UE, cu privire la certificatul digital COVID, se arată într-un mesaj publicat marţi pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Trebuie să existe o abordare coordonată la nivelul UE privind relaxarea graduală

Un accent deosebit a fost pus pe rolul global al Uniunii în gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida producţia globală de vaccinuri anti-COVID şi de a accelera procesul de donare de seruri către statele din afara UE cu cel puţin 100 de milioane de doze până la finalul anului.

Consiliul European a făcut apel la continuarea eforturilor pentru asigurarea unui acces echitabil, la nivel global, la vaccinuri şi a exprimat sprijinul pentru rolul prioritar al mecanismului COVAX în acest sens.

Klaus Iohannis a reafirmat susţinerea României pentru menţinerea abordării coordonate, la nivel UE, atât cu privire la dimensiunea gestionării curente a crizei sanitare, cât şi în ceea ce priveşte demersurile de relaxare graduală a măsurilor restrictive introduse de statele membre.

Şeful statului a evidenţiat şi importanţa deosebită a continuării unui ritm accelerat al campaniilor de vaccinare, alături de creşterea eforturilor privind producerea şi asigurarea unor rezerve suficiente de vaccinuri la nivel european.

România susţine implementarea rapidă şi unitară a certificatelor digitale COVID

Cât despre certificatul digital COVID, preşedintele Iohannis a insistat că acest document nu va trebui să îngrădească în niciun fel dreptul fundamental al cetăţenilor din Uniunea Europeană la libera circulaţie.

România va susţine implementarea rapidă şi unitară a acestor certificate la nivel european, a mai transmis şefului statului român.

“Preşedintele Klaus Iohannis a salutat finalizarea negocierilor interinstituţionale privind certificatul digital COVID şi a subliniat susţinerea ţării noastre pentru implementarea rapidă şi unitară a acestor certificate la nivel european.

Preşedintele României a insistat asupra faptului că utilizarea acestui certificat nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie”, mai precizează Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti.

Sursă foto: Dreamstime