Marţi, 1 iunie, a fost lansat sistemul tehnic al certificatului digital COVID din Uniunea Europeană. Şapte ţări (Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia) au început deja să folosească “paşapoarte verzi”, cu toate că termenul de aplicare al regulamentului, potrivit Comisiei Europene, este abia 1 iulie.
Când vor fi emise certificatele în România şi ce vor conţine?
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV (Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19), a explicat că România va emite primele certificate digitale de acest fel până la finalul lunii iunie. Autorităţile lucrează, în prezent, la portalul care va elibera aceste certificate de călătorie.
“Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează și va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită.
Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, într-o declaraţie acordată EuropaFM.
Certificatul va fi securizat şi va fi eliberat în mod gratuit cetăţenilor din toate cele 27 de state membre UE.
Ce spun oficialii europeni despre certificatul digital european?
Thierry Breton, comisarul pentru Piaţa Internă: “Faptul că șapte state membre s-au conectat deja la portal este un început bun. Încurajez și celelalte state să se conecteze cât mai curând posibil.
Pregătirea din timp va face ca întregul sistem să poată fi pe deplin operațional până la 1 iulie, atunci când propunerea va deveni aplicabilă, iar UE va fi gata la timp pentru redeschidere în această vară.”
Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară: “Este important ca, în săptămânile următoare, toate statele membre să își finalizeze pe deplin sistemele naționale de emitere, stocare și verificare a certificatelor, astfel încât sistemul să devină funcțional la timp pentru sezonul vacanțelor.
Cetățenii UE așteaptă cu nerăbdare să călătorească din nou și își doresc să facă acest lucru în condiții de siguranță. Obținerea unui certificat al UE este un pas crucial în acest sens.”
Sursă foto: Dreamstime