Certificatul energetic pentru clădirile care fac obiectul unor tranzacţii imobiliare ar putea deveni obligatoriu peste trei luni. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au anunţat Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare (ARAI) că se va reveni asupra termenului, deoarece este un program cerut de Uniunea Europeană.
Legea prin care certificarea energetică a clădirilor devenea obligatorie a fost amânată săptămânile trecute pentru ianuarie 2011, motivaţia administraţiei centrale fiind numărul insuficient al auditorilor.
„Am pledat pentru amânarea introducerii certificatului, pentru că s-ar fi pus o presiune în plus pe piaţa imobiliară, în primul rând pentru că nu există un număr îndeajuns de mare de auditori. Am discutat recent cu un reprezentant al Ministerului Dezvoltării care mi-a spus că în circa trei luni de zile se va reveni asupra termenului şi s-ar putea ca legea să intre în vigoare de anul acesta. Am cerut ministerului să vină cu norme clare privind metodologia de realizare a certificatului şi dacă avem sprijinul autorităţilor, cred că e posibil ca certificatul să fie introdus peste trei luni“, a declarat pentru capital.ro Cristian Clenciu, preşedintele ARAI.
Amânare la presiunea notarilor şi a agenţiilor
Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici de Clădiri (AAEC), Emilia-Cerna Mladin consideră motivaţia autorităţilor, cu privire la numărul insuficient de auditori, ca fiind nefondată. Potrivit acesteia amânarea a fost făcută la presiunea notarilor şi a agenţiilor imobiliare.
„Cine a stabilit că sunt puţini auditori ? Sunt 600 de persoane care s-au specializat în ultimii cinci ani în acest domeniu şi care nu au de lucru. Statul a cedat la presiunea notarilor şi a agenţilor imobiliari care au pledat pe faptul că certificatul o să crească preţurile şi o să încetinească tranzacţiile. Cum poate creşte preţul un certificat care costă maxim 500 de euro pentru un apartament mare, plus că documentul se eliberează în trei zile, faţă de câteva săptămâni, cât e necesar pentru alte acte“, a menţionat Emilia-Cerna Mladin.
Ea a mai spus că AAEC a primit la sfârşitul anului trecut o serie de solicitări de certificare a clădirilor, însă după anunţul amânării programului nimeni nu mai este interesat.
„Ne facem încă odată de râs faţă de Uniunea Europeană prin neaplicarea legii. Problema e similară cu reabilitarea termică. Ţări precum Polonia, Cehia sau Ungaria au reabilitat circa 80% din fondul locativ, iar noi abia avem 5%“, a subliniat Mladin.